Sjedite na pod, ispružite noge ispred sebe i izravnajte koljena. Savijte kičmu i pokušajte vrhovima prstiju na svojim rukama da dohvatite vrhove nožnih prstiju. Ako to bez problema možete da učinite, onda je vaše srce zdravo.

Zašto?

Zato što to znači da ne samo da ste fleksibilni vi, nego su fleksibilne i vaši krvni sudovi, a to je veoma važno.

Međutim, ako morate da savijete koljena da biste dohvatili nožne prste, to je znak krutih mišića zadnje lože, ali i upozorenje na loše stanje vašeg srca.

Evo šta sve znače nefleksibilni mišići i zglobovi:

Prijeti vam veći rizik od srčanog udara i ateroskleroze
Istraživanja su pokazala da nijedna osoba starija od 40 godina koja boluje od srčanih bolesti ne može da dotakne vrhove nožnih prstiju!

Istraživanje je takođe pokazalo da nefleksibilnim osobama starijima od 40 godina prijeti veći rizik od ateroskleroze i od srčanog i moždanog udara.

Prijeti vam povišeni krvni pritisak
Zdrave krvnih sudova, elastične i fleksibilne, održava i niži krvni pritisak, dok su kruti podloga za visoki krvni pritisak i za krvni ugrušak. Nefleksibilni krvni sudovi stvaraju dodatni pritisak na srce koje mora snažnije da pumpa kako bi podstaklo protok krvi kroz krute i sužene krvne sudove.

Takođe, nove studije su pokazale da su među nefleksibilnim sredovječnim i starijim osobama učestalije povišene vrijednosti takozvanog gornjeg pritiska nego kod fleksibilnih starijih osoba.

Imate povećan rizik i od moždanog udara
Ako se pitate kakve veze ima fleksibilnost sa zdravljem srca i krvnih sudova, stručnjaci to objašnjavaju ovako: istezanje mišića dovodi do fiziološke lančane reakcije u tijelu koja usporava otvrdnjavanje krvnih sudova, a to na kraju smanjuje rizik od moždanog udara.

Osim toga, istezanj podstiče proizvodnju elastina i kolagena koji doprinose fleksibilnosti ne samo vaših mišića nego i arterija.

Istraživanja su takođe pokazala da su sredovječne i starije osobe poboljšale fleksibilnost vratnih krvnih sudova karotida nakon što su u svakodnevicu uvele jednostavne vježbe istezanja, piše “Alternativa za vas”.

To se direktno odražava i na moždane funkcije, jer karotide krvlju opskrbljuju mozak. Suženje karotidne arterije može dovesti i do moždanog udara.

Related Post

Ostavi komentar