Zašećereni voćni sokovi u većim količinama opasni su za srce i znatno povećavaju rizik od smrti od srčanih i drugih oboljenja, objavili su američki naučnici, a prenosi časopis Medicalexpress.

Naučnici su pratili 18 hiljada ispitanika tijekom šest godina, a rezultate svoga istraživanja predstavili su na konferenciji Američkog udruženja kardiologa (American Heart Association).

Ustanovili su da je kod onih koji dnevno piju više od dvije unce (6,8 decilitara) slatkih napitaka, rizik od smrti od srčanih i drugih bolesti dvaput veći od onih koji dnevno u prosjeku konzumiraju manje od jedne unce.

Rukovodilac istraživanja Gene Welch kaže da rezultati istraživanja iznova potvrđuju koliko je važno kontrolisati unos šećera u organizam.

“Smatramo da istraživanje u značajnoj mjeri potkrepljuje spoznaje o važnosti smanjenja udjela slatkih napitaka u našoj konzumaciji”, naglasila je ona.

Zaključci naučnika iz ove studije odnose se samo na napitke, ne i na jela s visokim sadržajem šećera. Naime, kako navode, očito je da zbog nedostatka hranjivih materija u slatkim napitcima njihova upotreba vodi do “priliva šećera”, koji tijelo mora da apsorbuje, dok u hrani, osim šećera, postoje masti i proteini koji usporavaju metabolizam.

Ostavi komentar