Za ginekološku ambulantu važi opšte pravilo da je to zona bez predrasuda gdje možete da pričate o stvarima kojih se stidite da podijelite čak i sa roditeljima ili prijateljima. Ipak, postoji nekoliko stvari sa kojima se ljekari ginekolozi stalno srijeću, a voljeli bi da odmah prestanete to da radite.

1. Previše ste nervozni oko zakazivanja pregleda

Normalno je da ste pomalo uznemireni ali ne dozvolite da vas to spriječi da odaberete svog doktora. Pitajte prijateljice ili nekog iz porodice za preporuku. „Kad konačno zakažete pregled budite iskreni i obajsnite da ste po prvi put na pregledu“ .

2. Čekate da pođete kod ginekologa tek nakon što ste postali seksualno aktivni

Iako još uvejl niste imali seks, ili ga ne planirate još neko vrijeme, ginekolog je svakako važan za vaše zdravlje. Sa Američkog kongresa za akušerstvo i ginekologiju šalju poruku da prvu posjetu ginekologu treba obaviti između 13. i 15. godine. Vjerovatno vam neće uraditi vanalni pregled ali će ljekar moći da ocijeni vašu medicinsku istoriju i da vam savjete oko problema sa ciklusom i slično. Dok ne budete sigurni da biste da uradite vaginalni pregled, vjerovatno ćete steći povjerenje kod svog doktora ili pronaći doktora kod kog ćete se osjećati prijatno.

3. Pogrešna uvjerenja o ženskoj higijeni

Udaljite se od svih onih proizvoda koji vam obećavaju da će vaše intimno područje imati miris poljskog cvijeća. Kupke se često povezuju sa učestalom pojavom upal. Kupke i deodoransi za intimno područje u stvari mogu da izazovu razne vrste iritacija ili alergojskih reakcija, da naruše ravnotežu flore unutar vagine i izazovi viši nivo bakterija. Sva higijena koja vam je potrebna je pranje blagim sapunom.

4. Ne ustručavajte se da pitate

Sasvim je prirodno da ne ćaskate rado o ovim stvarima s nekim koga vidite jednom godišnje. Znajte, da koliko god se vama činilo nešto uvrnuto, ginekologu neće biti. On je za svašta već odavno čuo.

5. Na Google-u tražite odgovor za sve vaše zdravstvene probleme

Osim što ćete možda povjerovati da umirete od neke rijetke bolesti, google nema uvid u vašu medicinsku istoriju ili faktore rizika o kojima razmišlja doktor kod kog ste pošli lično. Internet pretračivači su dobri za svijest o opštem zdravlju, ali za konkretan savjet, morate posjetiti doktora.

6. Borba sa PMS-om

Ukoliko imate jake bolove ili obilne odlive tokom ciklusa informišite doktora o tome. Vrlo često postoji razlog za to i rješenje za vaš problem koji se može lako liječiti.

7. Savjeti o sigurnom seksu

Možda vam je neprijatno da postavite pitanja o kontroli rađanja i zaštiti od polno prenosivih bolesti, ali ginekolozi o tome pričaju po cio dan. Može da vam da niz opcija među kojima ćete odabrati onu koja vam najbolje odgovara. Iako se možda čini neprijatnim, najbolje bi bilo da o tome porazgovarate i prije svog seksualnog iskustva kako biste se obezbjedili protiv neželjene trudnoće ili polno prenosivih bolesti.

Related Post

Ostavi komentar