Menstruacija i sve oko nje se dugo tretiralo kao tabu, mada žene sada mnogo slobodnije govore o ciklusu. Tako je danas poznato i da boja krvi može da bude indikativna za određena zdravstvena stanja. Saznajte koja je boja najpoželjnija, a u kom slučaju bi trebalo da se što prije javite ginekologu. Portal “Health Line” navodi da postoji šest nijansi i da svaka ima svoje određeno značenje.

Ružičasta boja – odlazak kod ljekara

Boja menstrualne krvi s laganom primjesom ružičaste može da bude znak niskog nivoa estrogena. Ako trenirate, onda je to veoma čest slučaj. Naime, dokazano je da žene koje redovno vježbaju imaju nizak nivo estrogena, a to kasnije može da vodi ka osteoporozi.

Razvodnjena boja – odlazak kod ljekara

Menstrualna krv koja izgleda kao da je gotovo bez boje znači da vam nedostaju hranljive komponente. U nekim slučajevima to se smatra jednim od najranijih znakova raka jajnika.

Tamnosmeđa boja – sve je u redu

Tamnosmeđa ili crvena menstrualna krv znači da je stara menstrualna krv ostala negdje u materici. Gotovo 80 odsto žena ima tamnosmeđu menstrualnu krv pred kraj ciklusa.

Gusta krv s ugrušcima – odlazak kod ljekara

Ako imate gustu menstrualnu krv i ugruške, to ukazuje na visok nivo progestorona i estrogena i ukazuje na hormonsku neravnotežu.

Narandžasta boja – odlazak kod ljekara

Uz to ako osjetite i neprijatne mirise, gotovo je sigurno znak polno prenosive infekcije. Tijelo poručuje da nešto nije u redu.

Boja brusnice – sve je u redu

To je zdrava boja.

Related Post

Ostavi komentar