Eksperti upozoravaju žene da ne koriste šminku iz testera u radnjama jer to može uzrokovati herpes ali i sljepilo.

Profesorica Amreen Bashir sa Odsjeka za biomedicinu na univerzitetu Aston kazala je da patogeni koji uzrokuju herpes se mogu naći u kozmetičkim proizvodima.

“Kozmetički proizvodi sadrže prezervative koji usporavaju rast mikroba, ali mogu postati kontaminirani ako ljudi koriste nesterline aplikatore ili nanose proizvode prstima. Takođe, postaju nesterilni ako se ne vodi adekvatna briga o njihovom skladištenju. Često sunđeri i četke su navlaženi kako bi bolje nanijela sjenka ili pude, ali to je okruženje koja pomaže bržem razvoju bakterija”, rekla je Bashir, prenosi klix.ba.

Herpes nije jedini rizik od kojeg treba strahovati jer testne maske mogu uzrokovati “ručasto oko” koje ima simptome kao što su iscjedak i crvenilo, a u ekstremnim slučajevima i sljepilo.

“Imam dosta prijateljica koji su imale ovaj problem nakon što su koristili maskaru koja je tester ili su uzeli maskaru koja im stoji godinama u neseseru”, kazala je.

Nedavno je objavljena vijest da je žena iz Kalifornije tužila jedan kozmetički brend jer se zarazila herpesom nakon što je koristila njihov tester u radnji. Ljekari su joj dijagnosticirali prenosivu bolest za koju tvrdi da je dobila upravo preko njihovog sjaja za usne. U tužbi je navela da kompanija nije upozorila svoje mušterije na opasnosti korišćenja testera.

Related Post

Ostavi komentar