Oko 40 odsto žena ne ide redovno na preglede, a oko 51 odsto ne zna nazive dijelova vagine, dok zabrinjavajućih 44 odsto ne bi znalo da prepozna ako se nešto neuobičajeno dešava u intimnoj zoni.

Ipak, oko polovine žena je zabrinuto zbog intimnog zdravlje, pa nije loše da znate šta bi ginekolog želelo da znate o ženskom polnom organu.

1. Nisu sve iste
Vagine su različitih oblika, veličina i boja – i ne postoji “normlana” vagina.

“Ohrabrujem žene da gledaju svoj polni organ redovno pomoću ogledala jer je veoma važno da žena upozna svoju intimnu zonu”, kaže ginekolog Tanija Adib.

“Žene moraju da prihvataju to kao normalno jer će im pomoći da prepoznaju bilo kakve promjene. Uostalom, ako se preporučuje da žene same pregledaju grudi jednom mjesečno, ne vidim zašto to ne bi važilo za vaginu”.

Ginekolog dodaje da zbog velike dostupnosti filmova za odrasle žene često misle da se njihov polni organ ne uklapa u “idealni” izgled, i brinu šta muškarci misle o tome.

“Ženama ne bi trebalo da bude neprijatno zbog izgleda njihove intimne zone, bez obzira na to kako izgleda, jer je to nevjerovatan organ i nikada ne bi trebalo da ga se stide”.

2. Sekret je zdrav
Možda vam to zvuči grozno, ai sekret zapravo vašoj vagini pomaže da se očisti.

“Sekret ima veoma važnu funkciju”, kaže Tanija.

“Žlijezde u vagini proizvode sekret koji pomaže čišćenju vagine, izbacuje bakterije i mrtve ćelije. To proizvodi prirodnu lubrikaciju. Dakle, sekret čisti vaginu i sprječava infekciju”.

Ginekolog kaže da količina sekreta varira u zavisnosti od ciklusa i da je obično sekret gušći u plodnim danima, prilikom ovulacije.

“Sekret može da varira od gustog do rjeđeg sa elastičnom teksturom. Međutim, ako osjećate svrab ili ako sekret počne da vam liči na surutku, to može biti znak da imate gljivičnu infekciju i trebalo bi da odete kod ljekara”.

3. Higijena
Čistite sve druge dijelove tijela, tj. perete ih, zašto ne biste i vaginu? Zapravo, ženski polni organ se sam čisti.

“Jedan od najgorih savjeta se obično dijeli međusobno između žena, a reč je o ispiranju vagine. To je vjerovatno jedna od najgorih stvari koje žene rade. Ispiranjem vagine se ispiraju i dobre bakterije i zdrav sekret, a sredstva poput mirisa i sapuna mogu da iritiraju vaginu”.

Ginekolog kaže da bi žene trebalo da peru intimnu zonu vodom i neparfimisanim sapunom koji pomaže u održavanju prirodne pH vrijednosti i održava zdrav balans mikroflore, tj. zdravih bakterija.

Ona naglašava i da je veoma važno da žene osuše intimnu zonu prije nego što se obuku jer bakterije vole vlažno okruženje.

4. Seks ne treba da boli
Ponekad se ženama desi da osjete bol tokom seksa, ali ako se to dešava stalno, trebalo bi da odete kod ljekara.

“Seks ne bi trebalo da boli, ali može da boli iz raznih razloga, uključujući i suvu vaginu koju uzrokuje menopauza ili oralna kontraceptivna sredstva, infekcija, polno prenosive bolesti”, kaže Tanija.

“Stanje nazvano vaginizam, koje je uzrokovano negativnim asocijacijama sa seksom, može da navede žene da se ‘zatvore’, zbog čega dolazi do bola usljed penetracije”.

Ginekolog kaže da se to može riješiti savjetovanjem sa specijalistom, mada bol tokom seksa može da se javi i iz drugih razloga.

“Na primjer, može da se desi da su nervi previše osjetljivi, a uzrok može da bude i rez napravljen prilikom porođaja i slično”.

5. Gljivične infekcije nisu rijetkost
Većina žena u nekom trenutku svog života ima gljivičnu infekciju, koja može da uzrokuje osjećaj neprijatnosti i svraba, ali se relativno lako liječi.

“Oko 75 odsto žena barem jednom u životu ima gljivičnu infekciju, a šanse su oko 50 odsto da će se ta infekcija javiti ponovo u nekom trenutku”.

Ginekolog kaže da je razlog za brigu ako se gljivična infekcija javi četiri ili više puta za godinu dana.

“Neke žene su jednostavno veoma sklone tome i teško je izliječiti im gljivičnu infekciju. To zavisi od imuniteta, na koji mogu da utiču brojni faktori i druge bolesti uzrokovane stresom”.

6. Miris
Malo mirisa “tamo dolje” mora da se osjeća, ali ne bi trebalo da bude mnogo jak ni naročito neprijatan. Ako je jak i neprijatan, a uz to još i ima sekreta više nego inače, ili je sekret drugačije boje, trebalo bi da provjerite da nemate neku infekciju.

“Miris vaše vagine zavisi od hemije vašeg tijela, mada i ishrana može da utiče – možete primijetiti blagu promjenu mirisa ako ste jeli jaku, začinjenu hranu, luk ili šparglu. Uobičajeno, može se javiti pomalo kisjelkast miris, poput sirćeta”.

7. Elastična je
Vjerovatno ste čuli priče o tome da će se vagina opustiti ako se previše “razradi”. E, pa, to nije istina.

“Uprkos brojnim mitovima, seksualni odnos neće uticati na to da se vagina opusti. Kada je riječ o porođaju, može da se desi da kod mladih žena polni organ bude nešto opušteniji prvih nekoliko mjeseci, ali bi trebalo da se vrati u prvobitni oblik za šest mjeseci”.

Ginekolog dodaje da nakon više porođaja elastičnost vagine postaje manja, ali da kegelove vježbe mogu da pomognu u većini slučajeva.

Related Post

Ostavi komentar