Činimo ih vjerovatno svi jednom mjesečno, ali srećom greške nisu nepopravljive. Važno je samo da ih uvidite i spriječite, kako ne bi došlo do kasnijih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

1. Tampon ne možete gurnuti predaleko, a ne smijete ni previše plitko, već baš onako da vam bude prijatno. Osjetićete kada je dosta.

2. Koristite samo jednu vrstu tampona. Iako nije česta pojava, sindrom toksičnog šoka je i te kako moguć i vrlo opasan. Tamponi koji imaju mogućnost upijanja velike količine tečnosti upravo su oni od najveće opasnosti. Zato se savjetuje da se oni koriste samo kada je to zaista neophodno (prvi, drugi dan menstruacije).

3. Mijenjajte tampone na četiri do osam sati. Vlažan tampon stvara savršenu toplu i udobnu atmosferu za rast bakerija, time povećavajući rizik od sindroma toksičnog šoka.

4. Ne koristite tampon nikada posljednji dan menstruacije! Vađenje suvog tampona iz suve vagine može biti prilično neprijatno, pa bi najbolje bilo da to izbjegnete.

5. Mijenjajte tampon nakon svakog odlaska u toalet! Ako se bilo kakva bakterija uhvati za končić tampon, to bi bilo opasno za vašu vaginalnu zonu. Zato, koliko god tampon bio maksimalno neiskorišćen, zamijenite ga novim nakon svakog odlaska u toalet.

6. Takođe, posle svakog plivanja u bazenu, važno je da promijenite tampon, jer se na končiću nalaze ostaci hlora, slane vode ili bakterija koji mogu izazvati iritacije u genitalnom području.

Related Post

Ostavi komentar