Pravilno održavanje higijene intimnog područja je od izrazite važnosti za svaku ženu, ne samo radi osjećaja čistoće i svježine, već kako bi mogla izbjeći neugodne, a ponekad i opasne zdravstvene probleme koji nastanu kao posljedica neadekvatne njege intimnog područja.

Higijena intimnih dijelova

Žene često razgovaraju i dijele svoja iskustva i savjete o njezi kože, njezi kose te o upotrebi šminke. No nažalost, vrlo važna intimna higijena vrlo je rijetka tema njihovih razgovora.

O njezi i higijeni intimnih dijelova premalo se govori i u ginekološkim ordinacijama, iako njega i higijena ne znači samo sprječavanje infekcije nego i najaktivniju primarnu brigu o psihofizičkom zdravlju žene.

Naime, higijena svakog dijela tijela, pa i intimnog područja, od presudne je važnosti za podršku samoobrani organizma, odnosno podstiče proces samočišćenja koji, u slučaju normalnog djelovanja, brani od uzročnika bolesti i bez našega svjesnog utjecaja.

Prirodna vaginalna flora

Uobičajeno tuširanje preporučuje se preparatima koji su namijenjeni za intimno područje, te su odgovarajućeg ph od 3,8 do 4,5.
Poremećaj vaginalne flore uzrok je gotovo svi tegoba, zato najvažniju ulogu u sprječavanju infekcije ima održavanje blago kisela vrijednost ph rodnice. Pritom su važni preparati za održavanje higijene urogenitalnog područja kao i učestalost njihove primjene. Uobičajeno jutarnje i večernje tuširanje preporučuje se preparatima koji su namijenjeni za intimno područje, koji ne sadrže mirise i konzervanse, te su odgovarajućeg ph od 3,8 do 4,5. Obični sapuni ili gelovi za tuširanju nisu adekvatni za intimno područje jer su oni namijenjeni za tretiranje kože i njihov ph je oko 5,5. Korištenjem ovih preparata za intimno područje , narušiti se prirodna flora rodnice i što će stvoriti pogodno tlo za razmnožavanje bakterija i gljivica. Posljedica svega toga javlja se svrb, peckanje i iscjedak, odnosno pojava infekcije.

Pranje intimne zone, adekvatno donje rublje, dnevni ulošci

Prečesto i preagresivno pranje intimne zone može biti štetno. Sluznica se pretjerano nadražuje te se uništava zaštitna vrijednost vaginalne flore. Pranje vršimo u smjeru od vagine prema anusu. Time izbjegavamo prenos mikroorganizama analnog području područje vaginalne flore. Nakon pranja potrebno je dobro ispiranje mlakom vodom .

Intimni dijelovi tijela suše se pomoću meke pamučne tkanine, nježno upijajući bez trljanja.

Treba naglasiti važnost primjene pamučne odjeće i donjeg rublja koje omogućuje koži da diše. Za razliku od pamuka sintetički materijali sprečavaju cirkulaciju vazduha, povećavaju vlažnost u intimnoj zoni te na taj način stvaraju idealno okruženje za rast štetnih bakterija. Važno je obratiti pažnju prilikom kupovine higijenskih uložaka te dati prednost prirodnim materijalima koji omogućuju „ disanje“ intimnog područja. Za vrijeme menstrualnog krvarenja potrebno je promijeniti higijenski uložak svaka 2 do 4 sata, a upotrebu tampona smanjiti na najmanju moguću mjeru, promijeniti ga svaka 2 do 3 sata te nikako ga ne ostavljati preko noći u rodnici. Ne pridržavanje ovih mjera pogodujemo infekciji.

Dnevni ulošci su nažalost danas u prevelikoj upotrebi, njih bi trebalo primjenjivati samo za vrijeme zadnjih dana oskudnog menstrualnog krvarenja, ukoliko se pojavi pojačani iscjedak radi kojeg se primjenjuje dnevni uložak, to je znak radi kojega se treba obratiti svom ginekologu jer zdrava žena nema potrebe za redovnim nošenjem dnevnih uložaka.

Važan je i način kako se pere intimno rublje te posteljina, preporučuje se pranje na visokim temperaturama, uz dobro ispiranje jer ostaci deterđenta mogu nadražiti ovo osjetljivo područje te uzrokovati svrb i peckanje. Naravno da je potrebno izbaciti iz svoje dnevne upotrebe a isto tako iz svog ormara sintetičko intimno rublje koje izaziva iritaciju. Isto se odnosi na uske i tijesne pantalone jer u njima koža ne diše, nastaje topla, vlažna, sredina koja je odlična podloga za razvoj infekcije.

Uticaj prehrane na intimno zdravlje

Naravno da nikako ne smijemo zaboraviti na ispravnu i raznoliku prehranu koja nam je isto važna i u očuvanju našeg intimnog zdravlja. Prehrana koja sadrži mnogo voća i povrća čuva naš imunitet i brani nas od infekcije. Izbjegavanjem pretjerane konzumacije ugljenih hidrata, jer upravo su oni ti koje gljivice koriste za svoj rast i razmnožavanje. Znači pravilna i raznovrsna prehrana uz redukciju ugljenih hidrata je ona koja nam sprečava razvoj gljivične infekcije.

Važno je dnevno unositi i dovoljno tečnosti te ne zaboraviti na probiotike.

Vaginalnu floru moguće je zaštititi i obnoviti probioticima. Probiotici su „dobre” bakterije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje, posebno nakon provedene terapije.

Pridržavajući se preporuka o pravilnoj prehrani, uporabi probiotika te pravilnoj intimnoj njezi, redovnim ginekološkim pregledima radite na očuvanju svoga intimnog zdravlja.

Related Post

Ostavi komentar