Bjeličasti trag na gaćicama u najvećem broju slučajeva nije simptom nekog zdravstvenog problema. Evo kad možete da se opustite, a kad je vrijeme za odlazak kod ljekara.

Pojavni oblik i količina sekreta variraju u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa, vašeg raspoloženja i sličnih stvari, biće dana kad će ga biti više, biće dana kad nećete imati nikakav trag na vešu, ali sve je to normanlo.

“Vagina se sama čisti”, kaže ginekolog u Bejlor univerzitetskoj bolnici u Dalasu, dr Džesika Šeperd za portal Prevention. “I to tako što konstantno stvara sekret kojim izbacuje višak bakterija ili one koje su štetne.”

Šta je tačno vaginalni sekret? Generalno, sastoji se od sluzi koju liče žlijezde koje se nalaze u grliću materice, i ćelija sluzokože koje se “ljušte” sa zidova grlića i vagine.

Pa iako je vaginalni sekret sasvim prirodna i uobičajena pojava, rijetko se o njemu razgovara i mnoge žene ne znaju dovoljno o tome. Zbog toga i nije čudno što se često uznemire kad primijete neku promjenu.

Evo šta bi trebalo da znate:

Bistar, providan sekret: Bez brige

Ovo je vjerovatno sekret koji najčešće imate. Vjerovatno ste primijetili i da se malo pojača posle seksa, ili recimo posle vježbanja. Količina koju će vaše tijelo proizvesti tokom dana zavisi od faze menstrualnog ciklusa, ali generalno ga ima manje neposredno nakon mensturacije, a više u vreme ovulacije.

Mlječnobijeli sekret: Bez brige

Ovakav sekret takođe se smatra normalnim, i može se pojaviti u različitim fazama ciklusa, a najčešće u prvoj polovini. Generalno nije razlog za brigu, ali ako imate druge simptome, peckanje, svrab ili je sekret upadljivo gust, možda je u pitanju gljivična infekcija i ne bi bilo loše da odete kod ginekologa.

Providan sekret koji se “razvlači” kao bjelance: Bez brige

Tijelo vam je spremno za ovulaciju, nivo estrogena raste neposredno prije toga, i to može da dovede do pojačanog lučenja svjetlucavog providnog sekreta koji se “razvlači” kao živo bjelance. To je dobar znak koji ukazuje na to da možete da zatrudnite (ako želite, naravno).

Svjetloružičasti sekret: Bez brige

Neposredno pred menstruaciju ponekad se pojavljuje svjetloroze sekret, i to je normalno, a menstruacija će krenuti za koji dan. A ako se pojavi svjetloroze sekret a ne očekujete menstruaciju, može se desiti da je u pitanju implementacija oplođene jajne ćelije, pa je u tom slučaju u pitanju znak rane trudnoće.

Bijeli, grudvast sekret: Crvena lampica, idite kod ljekara

Mlječnobeli sekret je normalan, ali onaj koji je sirast, grudvičast – nije. U najvećem broju slučajeva, u pitanju je gljivična infekcija. Iako antimikotike možete kupiti i bez recepta, u apotekama, mnogo je pametnije da odete kod ljekara.

Sekret koji miriše na ribu: Crvena lampica, idite kod ljekara

Generalno, zdrav sekret nema nikakav miris, osim mirisa vagine. Ali, ako osjetite intenzivniji miris, naročito ako podsjeća na ribu, pravac kod ljekara, pošto je to u najvećem broju slučajeva simptom bakterijske vaginoze.

Ako je u pitanju bakterijska vaginoza, sekret može biti bjeličast ili sivkast, količina može da varira, ali miris je znak za uzbunu.

Idite kod ginekologa što prije, pošto će vam biti potrebni antibiotici.

Najvažnije od svega je da znate šta je za vas i vaše tijelo “normalno”, pošto je to jedini način da budete sigurni da ćete primijetiti nešto neuobičajeno. Obratite pažnju i na sitnice, upoznajte svoje tijelo i bez brige. Čak i ako se povremeno desi da imate neki problem, sve što treba da uradite je da odete kod ljekara. Ne liječite se sami, i sve će biti OK.

Related Post

Ostavi komentar