Povodom oktobra mjeseca, koji se od 1985. godine obilježava u znaku mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, NVO „Brini o sebi“ organizuje kampanju pod nazivom “Pođi na kontrolu”, a u saradnji sa brojnim privatnim ustanovama biće omogućeni i pregledi po duplo nižim cijenama.

Kampanja „Pođi na kontrolu“, koja se već treću godinu zaredom organizuje, ima za cilj da edukuje  i informiše javnost o značaju redovnih preventivnih pregleda, koji su od najveće koristi za smanjenje smrtnosti o karcinoma dojke. S toga, kako navode, biće organizovana predavanja i radionice sa stručnim licima.

Istraživanja pokazuju da od karcinoma dojki u Crnoj Gori godišnje oboli više od 300, a umre više od 80 žena, dok u svijetu oboli više od 1.3 miliona a umre više od 450. 000 žena. Kako pokazuju istraživanja, u manje od 5 odsto slučajeva, bolest se javlja kod žena mlađih od 35 godina, a u 25 odsto kod žena mlađih od 50 godina.

Najveću korist za smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke imaju programi ranog otkrivanja, koji podrazumijevaju ultrazvučne preglede za mlađe žene i mamografiju (rentgen snimak dojki) jednom u dvije godine, u populaciji žena od 40 – 70. godine starosti.

Samopregled dojki je takođe o velikog značaja- čak 40 odsto slučajeva karcinoma dojke otkriveno je putem samopregleda.

“Zato se samopregled savjetuje jednom mjesečno, nakon navršene dvadesete godine života (desetog dana od početka ciklusa), a kod žena u menopauzi prvog dana u mjesecu. Na ovaj način žena upoznaje normalnu strukturu svojih dojki, a bilo kakva promjena predstavlja povod za razgovor sa ljekarom”, ističu oni.

O glavnom uzroku pojave karcinoma dojke ne može se sa sigurnošću govoriti, međutim postoje faktori koji povećavaju mogućnost nastanka -pol, starost, genetski faktori itd. Takođe, među glavnim faktorima za nastanak karcinoma dojke kod žena navodi se stres i stresne situacije kojima su žene vrlo često izložene

Iako uzrok pojave bolesti nije poznat, poznato je da se karcinom dojki uspješno liječi, odnosno da je izlječiv u 90 odsto slučajeva, ukoliko se otkrije na vrijeme.

 “Razlozi za neredovne preventivne kontrole kod većine žena su nedovoljna informisanost o važnosti i značaju preventivnih pregleda. Iz tih razloga, brojnim aktivnostima kampanje  želimo da utičemo na podizanje svijesti kod žena svih starosnih dobi, o važnosti da brinu o sebi i svom zdravlju na vrijeme, prvenstveno zbog sebe i svoje ljepše i sigurnije budućnosti, kao i zbog svoje porodice i najmilijih”, kažu iz ove NVO.

Kampanja “Pođi na kontrolu” organizuje se već treću godinu zaredom a ovogodišnja novina  je saradnja sa JZU Dom zdravlja Podgorica i privatnim ustanovama koja donosi brojne pogodnosti.

„Namjera nam je omogućiti ženama koje zakažu preventivne preglede u oktobru u Domovima zdravlja u Podgorici, da iste i obave u toku oktobra mjeseca. U tu svrhu, uz podršku Fonda za zdravstveno osiguranje biće obezbijeđen dodatni stručni kadar koji će raditi prekovremeno u Domovima zdravlja u Podgorici, kako bi se u toku oktobra mjeseca izvršio što veći broj preventivnih pregleda“, ističu oni.

Takođe, u saradnji sa dvadeset jednom privatnom ordinacijom širom Crne Gore omogućeni su preventivni pregledi po sniženim cijenama do 50 odsto (ili paket usluga) na ultrazvučne ili mamografske preglede, preglede magnetnom rezonancom, kao i ginekološke preglede.

Ordinacije koje su omogućile ženama u Crnoj Gori da po povoljnijim uslovima obave preventivne kontrole  u toku oktobra mjeseca su:

 • Poliklinika Filipović – ultrazvuk dojki (dr Mladen Filipović, radiolog), mamografija (dr Mladen Filipović, radiolog), onkološki pregled (prof dr Vladimir Kovčin, onkolog) uz 50% popusta na navedene usluge
 • Mićunović Medical – 50% popusta na ginekološki pregled (cijena sa popustom: 10 eura), 50% popusta na kolposkopski pregled (cijena sa popustom: 20 eura), 30% popusta na papa test (cijena sa popustom: 10 eura)
 • Ordinacija Hera – ultrazvuk dojki za prvih 20 žena po cijeni od 20 eura i kolposkopski pregled po 50% nižoj cijeni u toku oktobra
 • Rezidencija zdravlja Kerber – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i kolposkopski pregled grlića materice (redovna cijena ovih pregleda je 30 eura, odnosno 40 eura)
 • Poliklinika Medicus Plus – ultrazvučni pregled dojki uz 50% popusta, što iznosi 15 eura tokom oktobarske kampanje
 • Mansa Medica Tivat – ultrazvuk dojki u pola cijene u toku oktobra mjeseca
 • Gea Medical, Bar – ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, kolposkopija, PAP-a test i određivanje grupe vaginalog sekreta, sa popustom od 50% na kompletan pregled (redovna cijena je 90 eura, a sa popustom 45 eura)
 • Ordinacija Medan – popust od 50% na ultrazvučni pregled dojki i popust od 50% na kolposkopski pregled grlića materice
 • Ordinacija Natal – ultrazvuk dojki, kolposkopija i papa test uz 50% popusta
 • Codra – popust od 50% na uslugu pregleda i ultrazvuka dojki (standardna cijena iznosi 50 eura); kao i popust na ginekološki pregled, ultrazvuk i papa test, čija će cijena tokom oktobarske kampanje iznositi 30 eura (standardna cijena: 65 eura)
 • Ginekološka ordinacija Šoć – popusti od 30% na sistematske ginekološke preglede koji uključuju papa test, kolposkopiju, ultrazvuk i ginekološki pregled
 • Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje – 50% popusta na uslugu ultrazvuk dojki
 • NMR centar za radiološku dijagnostiku Hipokrat – popust od 40% na ultrazvuk dojki (cijena sa popustom: 21 euro) i popust od 35% na uslugu magnetna rezonanca dojki (cijena sa popustom: 149.50 eura)
 • Ordinacija Dr Marić, Igalo – ginekološki, ultrazvučni, kolposkopski i PAPA pregled po sniženoj cijeni od 50 eura, tokom trajanja kampanje
 • Catharum, Kotor – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura tokom oktobra mjeseca
 • Esculap, Bar – 50% popusta na: ultrazvuk dojki (15 eura), ultrazvučni ginekološki pregled (15 eura), ginekološki pregled (10 eura); kao i usluge ginekološkog pregleda i ginekološkog ultrazvučnog pregleda (25 eura)
 • Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor – ginekološki pregled, kolposkopski pregled, citološki pregled – papa test i ultrazvučni pregled male karlice za ukupnu cijenu od 50 eura
 • Ginekološko akušerska ambulanta Fertilis Tivat – popust od 50% na sledeće usluge: ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, kolposkopiju, PAP-a test
 • Consilium, Budva – popust od 50% na ultrazvučnu dijagnostiku
 • Media Abramović, Bar – ultrazvuk dojki po cijeni od 20 eura
 • Tesla Medical, Berane – popust od 50%, u toku oktobra mjeseca za ultrazvuk dojke, ultrazvuk grlića materice i kolposkopiju i PAPA test

Partneri ovogodišnje oktobarske kampanje su agencija Vision Event, JZU Dom zdravlja Podgorica, Fond za zdravstveno osiguranje, Porto Montenegro i privatne ordinacije širom Crne Gore.

Ostavi komentar