Skrining karcinoma grlića materice počeo je da se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore, jer trećina žena ne dolazi na preventivne preglede kod ginekologa.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović upozorio je da u Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najveći broj osoba oboli i umre od raka grlića materice.

Zbog toga će, najavio je on juče u IJZ, od ovog mjeseca sve žene, u skladu sa starosnom dobi, biti pozivane na određenu dijagnostiku u okviru skrininga raka grlića materice, kako bi preduprijedili nastanak i širenje te bolesti.

“Nabavljeno je devet novih videokolposkopa za Podgoricu, Cetinje, Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Kotor i Pljevlja, dok su za ostale opštine nabavljeni ranije. U cilju uspješnog implementiranja programa prevencije karcinoma grlića materice, edukovani su ginekolozi za sprovođenje kolposkopije kao pomoćne dijagnostike u skriningu”, kazao je on.

Hrapović je istakao da je nezadovoljan preventivnim pregledima i pozivima ljekara da žene dođu na pregled tokom skrininga, koji je počeo u Podgorici 2016. godine.

“Nijesmo zadovoljni ni pozivima doktora, ni odzivom žena na preglede tokom skrininga u Podgorici. Svakog mjeseca ćemo od svih domova zdravlja tražiti podatke o broju pozivanih žena i rezulate o obavljenim procedurama. Riješeni smo da ovu preventivnu aktivnost, čiji je cilj smanjenje obolijevanja, sporovodimo uz najveće profesionalne standarde, kao i monitornig na mjesečnom nivou”, istakao je on.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da preventivne aktivnosti imaju važnu ulogu u zdravstvu i da aktivnostima kojim se mogu sačuvati život i zdravlje treba dati prednost.

Mugoša je kazao da ih “ministar zdravlja stalno proziva jer je na Institut za javno zdravlje najveća odgovornost i rješavaju tuđe propuste”.

“U program skrining ulaze žene koje se osjećaju zdravo, nemaju tegobe i nijesu morale da se javljaju ginekologu zbog problema. Karcinomi dojke i raka grlića materice najveći su problem u ženskoj populaciji. Samim tim što smo oba karcinoma stavili u prioritet govori o tome koliko se u sistemu bavimo svim promjenama koje se javljaju, a koje mogu biti spriječene”, naveo je Mugoša.

Ginekolog u Domu zdravlja Podgorica Milovan Jovanović rekao je da je skrining ozbiljna procedura i da u narednih pet godina moraju pregledati 160 hiljada žena.

“Ne bi smjelo da se dešava ni obolijevanje, a kamoli umiranje od raka grlića materice. Od 33 do 35 odsto žena u Crnoj Gori ne dolazi na pregelede kod ginekologa. Više se ne postavlja pitanje hoćemo li ili nećemo organizovati skrinig, već moramo – svi zajedno”, zaključio je Jovanović.

Izvor: Dan

Ostavi komentar