Žene u prosjeku u 50. godini gube mjesečni ciklus i ulaze u menopauzu, čije simptome počinju da osjećaju godinu i do dvije ranije. Ovaj uvodni period medicinski se naziva perimenopauza za koju je ponekad nužna hormonska terapija, koja ne samo da otklanja zdravstvene probleme već i značajno poboljšava kvalitet života.

U intervjuu za “Novosti” prof. dr Svetlana Spremović Rađenović, načelnica ginekološke endokrinologije Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, kaže da period perimenopauze uzrokuje pad sposobnosti pamćenja i brzine povezivanja stvari, što može da ugrozi radnu sposobnost, a istovremeno se javlja i čest osjećaj umora, koža i kosa se brže maste i mogu da se pojave i bubuljice:

– Razlog tome je što jajnici prirodno gube svoju funkciju sinteze hormona i stvaranja jajnih ćelija. Naročito je izražen pad hormona estrogena i progesterona, kao i promjena odnosa estrogena i progesterona, dok koncentracija muških hormona ostaje ista, što je glavni uzrok promjena u organizmu -.

Koji su ozbiljniji zdravstveni problemi koji prate stanje perimenopauze?

To su obilne menstruacije ili neregularna krvarenja između menstruacija koja mogu da traju i od 10 do 15 dana i najčešće su posljedica gubitka redovnih ovulacija. Kao posljedica ispoljava se anemija, a ona je uzrok pojave umora, malaksalosti i pospanosti, što može da bude izraženo u tolikoj meri da žena jedva “pregura” dan.

Koja je terapija kod ovih tegoba?

Osnovno je da se liječi anemija preparatima gvožđa i vitaminima, ali da bi terapija imala dugotrajan efekat mora i ciklus da se dovede u red. Kod neregularnih krvarenja koja su posljedica poremećaja funkcije jajnika i izostanka ovulacije ovo se postiže uvođenjem hormonske, najčešće kontraceptivne terapije. Ali, prije toga moraju da se isključe svi drugi uzroci krvarenja, kao što su miomi, polipi ili predmaligna i maligna stanja.

Da li najava klimaksa uvjek počinje na kraju pete decenije?

Ne, to je individualno. Ima žena koje su u menopauzi već u 40. godini, a pojedine su u perimenopauzi tek u 57. Postoji i takozvana rana menopauza koja se javlja u trećoj i četvrtoj deceniji. Ali, generalno gledano, dakle kod većine, ovaj proces nastupa na kraju pete decenije.

Kako žena može da prepozna da je na izmaku reproduktivnog doba?

Osnovni pokazatelj je skraćenje intervala između menstruacija. Kod onih žena koje su imale redovnu menstruaciju na 28 dana, menstruacije počnu da dolaze na 24 i čak na 21 dan. Dok god postoji očuvan ritam, pa može da se predvidi kada će se javiti sljedeća menstruacija, ovulacije postoje i šanse za trudnoću su dobre. Ali, približavanje menstruacija opominje ženu da će iz reproduktivne faze relativno brzo preći u perimenopauzu, kada su ovulacije mnogo rjeđe i šanse za trudnoću mnogo manje.

Šta kada je ciklus neredovan?

Žene koje su uvjek imale neredovan ciklus teško po njegovom ritmu mogu da ustanove da su ušle u period perimenopauze. Njima se po potrebi rade hormonske pretrage da bi se napravila razlika da li se radi o hormonskom poremećaju ili perimenopauzi. Riječ je o specifičnoj dijagnostici koja se radi u centrima koji imaju ginekološku endokrinologiju.

Kako taj period perimenopauze ženi može da se olakša?

Ako je žena zdrava, uz primjenu jednostavne kontraceptivne terapije vrlo komforno može da prebrodi neregularna ili obilna krvarenja kao prvi nagovještaj klimaksa. Neke žene se posle četrdesete odlučuju da rode i rađanje u petoj deceniji danas više nije rijetkost. Važno je da se ima na umu da reproduktivna sposobnost opada sa godinama, ali postoji dok god su prisutni ritmični ciklusi. One pacijentkinje koje boluju od dijabetesa, hipertenzije, gojazne su ili su pušači ne mogu da koriste kontraceptivne pilule.

Kako se onda tretiraju žene kojima je kontraindikovana primjena kontracepcijskih tableta?

Rješenje za njih je ugradnja hormonske kontraceptivne spirale. Ovo zaštitno sredstvo kupuje se u apotekama, a ugrađuju ga ginekolozi. Prilikom postavljanja spirale veoma je važno da su brisevi pacijentkinje uredni odnosno da nema vaginalnih infekcija, kao što su hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, trihomonas i mnoge druge… Progesteronska spirala je i terapija izbora kod žena koje imaju redovne, ali produžene i obilne menstruacije.

PREGLED JEDNOM GODIŠNJE

Da li bi žene u perimenopauzi trebalo češće da odlaze na ginekološki pregled?

Ukoliko nema tegoba i dosledno se sprovodi eventualna terapija dovoljni su pregledi jednom godišnje. Ukoliko postoji problem krvarenja, cista, onda onoliko često koliko problem zahtijeva.

 

Related Post

Ostavi komentar