Dosta žena ponekad ima obilnije menstruacije, a nekima je to prosto karakteristika svakog mjesečnog ciklusa. Ovaj poremećaj, koji se u medicini zove menoragija ili hipermenoreja, najčešće je posljedica hormonske neravnoteže ili prisustva mioma (benignog tumora materice). Uzročnici hipermenoreje mogu biti razni, od anemije pa do raka grlića materice i raka materice.

Anemija: Hipermenoreja je najčešći uzročnik anemije kod žena. To je anemija nastala zbog nedovoljne količine gvožđa u organizmu, koje se gube obilnim krvarenjem. Iako nepravilna ishrana ili česte i rigorozne dijete mogu predstavljati uzrok ove vrste anemije, obilne menstruacije samo dodatno pogoršavaju stanje. Malokrvnost izaziva slabost i umor, a u težim slučajevima i ubrzan puls, zujanje u ušima, glavobolju i smanjenje otpornosti organizma na infekcije.

Hormonska neravnoteža: Ovo je najčešći uzročnik obilnih krvarenja tokom puberteta ili menopauze. Tokom puberteta se javlja nakon prve menstruacije i nekoliko godina prije menopauze. Nivo hormona u telu utiče i na obilnost menstruacije. Hipermenoreju je najčešće moguće lečiti kontracepcionim pilulama ili nekim drugim oblicima hormona.
Fibroidni tumor materice: Najčešće su u pitanju benigni (nekancerogeni) tumori, a obično se javljaju kod žena u tridesetim ili četrdesetim godinama. Razlog pojave fibroidnog tumora materice još je nejasan, ali je jasno da postoji veza sa nivoom estrogena u organizmu. Postoji nekoliko vrsta operativnih zahvata kojima se uklanja fibroidni tumor materice (miomektomija, ablacija, arterijska embolizacija materice i histerektomija). U toku liječenja nekih žena od ove vrste anemije uspješnim se pokazalo uzimanje progesterona. Ako slučaj nije hitan, preporučuje se čekanje do ulaska u menopauzu, kada se tumor smanji i povuče.
Cervikalni polipi: To su male izrasline koje su najčešće benigne, a javljaju se na površinskom dijelu sluzokože grlića materice. Uzrok nastanka cervikalnih polipa još nije jasan, ali se smatra da nastaju pod uticajem povišenog nivoa estrogena ili zapušenja
malih krvnih sudova materice. Cervikalni polipi se javljaju kod žena starijih od 20 godina koje su rađale.
Endometrijski polipi: To su najčešće nekancerogene izrasline koje nastaju iz sluzokože materice. Njihov nastanak se povezuje sa viškom estrogena nakon hormonalne terapije ili nekih vrsta tumora. Endometrijski polipi se liječe pomoću histeroskopije, dilatacije i kiretaže.
Rak grlića materice: Javlja se kada ćelije grlića materice počnu nekontrolisano da rastu. Više od 20 odsto slučajeva raka vrata materice je uzrokovano humanim papiloma virusom (HPV). Liječi se uklanjanjem zahvaćenih dijelova sluzokože ili hemoterapijom.
Rak materice: Zahvata unutrašnji dio sluzokože materice (endometrijum). Javlja se kada abnormalne ćelije počnu nekontrolisano da rastu i može zahvatiti i druge organe. Od ove vrste raka najčešće obolijevaju žene starije od 50 godine. Liječi se histerektomijom ili hemoterapijom.
Ako imate probleme s obilnim menstruacijama nekoliko mjeseci u kontinuitetu, ne odugovlačite nego što prije zakažite termin kod svogginekologa. On će vas pregledati i uputiti na dale analize, ako bude bilo potrebno.

Ostavi komentar