Jedan od najčešćih ginekoloških problema sa kojim se žene susrijeću je sindrom policističnih jajnika

Kada je riječ o ženskom reproduktivnom zdravlju, dešava se da se cista pojavi na jednom ili čak na oba jajnika što umnogome čini menstrualni ciklus kod žene koja ima ciste težim.

Ciste na jajnicima su poput bubuljica reproduktivnog sistema, a problem je učestao i može da izazove brojne nelagode. Velika većina cisti na jajnicima je beningne prirode. Folikularne ciste se pojavljuju prilikom početka svakog ciklusa i najčešće ne postoji potreba za posjetu ljekaru.

Blizu 20 odsto žena ima ciste koje ne prolaze i koje je nerijetko potrebno operisati zbog toga što mogu maligno da se promijene ili da dovedu do neizgrdživih simptoma i komplikacija.

Teško je prepoznati simptome policističnih jajnika jer su slični menstrualnim tegobama pa većina žena ne obraća pažnju na to što može da dovede do komplikacija. Ako imate sljedeće simptome obavezno se javite ljekaru.

Bol u donjem dijelu stomaka

Ovo je najčešći simptom ciste na jajniku i bol se javlja tačno na mjestu gdje se nalazi jajnik. Ako bol ne prestaje ni posle ciklusa to je znak da se u vašem organizmu odvija patološki proces.

Nadimanje stomaka

Jedan je od nejasnih i nedovoljno istraženih simptoma, a može da bude povezan sa cistama na jajniku u zavisnosti od njihove veličine. Mnoge žene za nadimanje optužuju povećanje tjelesne težine, ali bol u stomaku i nadimanje mogu biti rezultat rasta ciste.

Težina u adbdomenu

Kao i kod fibroida materice, ciste jajnika mogu da izazovu osjećaj težine u abdomenu. Cista je izraslina, a to je po automatizmu okupirani prostor vašeg ograna koji vam može stvoriti osjećaj pritiska. Prvo se javlja osjećaj sličan konstipaciji, ali ukoliko nemate ciste na oba jajnika, taj osjećaj se javlja samo sa jedne strane karlice.

Nagon za mokrenjem

Žene koje pate od cisti na jajnicima često se žale ljekarima da imaju nekontrolisane potrebe za mokrenjem. Ako je cista većeg obima, ona će pritiskati bešiku i stvaraće nagon za mokrenjem.

Bol tokom seksa

Ako imate seksualni odnos i ako osjetite bol samo s jedne strane u donjem dijelu stomaka, postoji šansa da je to stanje povezano sa cistom na jajniku. Endometriomi, ciste jajnika vezane za endometriozu, takođe mogu da uzrokuju bol tokom seksa jer se nalaze bliže vratu materice.

Bol u leđima

Ako se bol proširi na cijelu karlicu i ako to stanje pravovremeno ne tretirate, postoji velika mogućnost da će se bol proširiti i na vaša leđa pa čak i na noge.

Ostavi komentar