Na vašem tijelu uvjek postoji mali “šlauf” oko struka, višak kože na rukama koliko god da ste fit i u treningu? I to nikako ne može da nestane. Naučnici sada imaju objašnjenje. Ako nikako ne možete da oslabite u određenim zonama i ne uspijeva vam da stešete kritične tačke, najvjerovatnije imate hormonski disbalans koji vas sprečava u realizaciji ciljeva.

“Metabolizam je vrlo kompleksna stvar. Zaista postoje naučni razlozi zašto su ljudi određenih oblika građe. A hormoni su ključni za taj odgovor. Životni stil, ishrana i vježbanje su samo mali dio onoga što teba da radimo da bismo imali vitku liniju”, kaže profesor Safron Vithed iz londonske bolnice “St George’s”.

Male promjene, tako kaže profesor, mogu mnogo da promijene. Evo šta bi trebalo da uradite.

Stomak

Krivac: Kortizol

Naša tijela su razvila sistem da prepoznaju opasnost kada tijelo proizvodi kortizol, hormon stresa.

“Stalno smo pod stresom. Kada tijelo prepozna opasnost stvara masnoće oko jetre i tako imamo veći stomak, a tijelo dodatnu energiju da se brani”, kaže dr Marilin Glenvil, nutricionista i specijalista za zdravlje žena.

Obogatite svoju ishranu mineralima, glavna je preporuka nutricionista.

Velika pozadina i butine

Krivac: Estrogen

Previše estrogena u ženskom tijelu rezultira ovom pojavom.

Možete da uvrstite suplemente na bazi soje da biste ovo promijenili, ili da smanjite unos alkohola. On je veoma štetan ako imate višak estrogena u tijelu. Takođe, nutricionista Maks Tomlinson savjetuje i pojačanu ishranu vitaminom E.

Otečeni zglobovi

Krivac: Progesteron

Pojačani nožni zglobovi su znak da zadržavate tečnost u organizmu.

Nedostatak progesterona može da bude razlog, jer ovaj hormon djeluje kao dijuretik.

Jedite sjemenke suncokreta, puter od kikirikija. Izbjegavajte industrijsku hranu i pijte dosta tečnosti.

Podbulo lice

Krivac: Tiroksin

Podbulo lice znači da imate premalo tiroksina u svom organizmu.

Ubacite selen u svoju ishranu kroz tablete za početak. Provjerite kompletno rad štitne žlijezde, možda postoje neki ozbiljniji zdravstveni problemi.

Related Post

Ostavi komentar