I dok će vas prodavci ubjeđivati da su tamponi sa “slik touch” površinom, pamučni i mirisni ulošci bezazleni po vaš organizam, vrijeme je da se dobro informištete prije nego što odete u prodavnicu. Posebno obratite pažnju na baš ova tri proizvoda…

Tamponi sa “silk touch“ površinom 

Često koristimo takve tampone jer se lakše otklanjaju. Međutim, takozvana svilena površina nema nikakve veze sa svilom – nego je to vještačka tkanina, koja tampon čini još više upijajućim. Možda je zato opravdano što se tamponi povezuju sa sindromom toksičnog šoka. U najgorem slučaju može doći do otkazivanja nekih organa.

Pamučni ulošci 

Pamučni ulošci navodno pružaju “dodatnu udobnost pri nošenju“. Međutim, rijetko ko pita šta se krije iza tog “pamuka“? To nije bio-pamuk, već je uglavnom tretiran raznim pesticidima i glifosatom (herbicidom), piše Prva.rs.

Mirisni ulošci

Kad se pomiješa znoj, krv i vještački materijal, mogu nastati neugodni mirisi – to je onaj “menstrualni miris” koji bismo rado izbjegle. Zbog toga većina proizvođača nudi uloške sa „svježim mirisom“. Različita istraživanja pokazala su da hemijski stvoreni mirisi mogu uzrokovati alergijske reakcije. Preporučuje se češće mijenjanje uložaka kako bi se izbjegli neugodni mirisi – što je mnogo bolje od mirisnih uložaka.

Related Post

Ostavi komentar