Na pojavu ranog puberteta kod djevojčica značajno utiču hemikalije u parfemima, kremama za ruke i losionima za tijelo. Ovaj uticaj je primećen i kod djece čije su majke u trudnoći koristile kozmetiku sa određenim supstancama.

Hemikalije pronađene u parfemima, kremama za ruke i losionima za tijelo mogu da izazovu rani pubertet kod djevojčica, pokazuju istraživanja. Oni koji su izloženi određenim supstancama u dječjem periodu, ili djeca čije su majke tokom trudnoće koristile kozmetiku punu hemikalija, ranije će ući u tinejdžersku fazu, pokazalo je najnovije istraživanje.

Hemijska supstanca dijetil ftalt, koja se koristi u parfemima i kozmetici, ove godine je zabranjena u zemljama EU u značajnim koncentracijama. Primijećeno je da mladi koji su rano izlagani metil – parabenu, supstanci koji se nalazi u kremama i losonima za ruke, takođe ranije ulaze u pubertet.

U istraživanju Univerziteta u Kaliforniji potvrđeno je da ove hemikalije utiču na ženski hormon estrogen. Nalazi su značajni, jer je potvrđeno da su žene koje ranije prolaze kroz pubertet pod većim rizikom od raka dojke i jajnika.

Ostavi komentar