Tamponi olakšavaju život tokom menstrualnog krvarenja posebno u vrijeme godišnjih odmora ili sportskih aktivnosti. Tokom ljeta čak i žene koje inače koriste uloške kao zaštitu odjeće od menstrualne krvi nerijetko biraju tampone.

Dobra strana korišćenja tampona je što se ne vide čak ni ako žena nosi tanke gaćice, tange ili kupaći kostim. Moguće je kupanje, uz uslov da se tampon nakon kupanja promijeni.

Danas na tržištu postoje tamponi različitih veličina i upijajuće moći, dizajnirani za žene koje nisu rodile i za one koje jesu, za one sa manjim ili većim krvarenjem.

Preporuke za bezbjedno korišćenje tampona

Tampone mogu koristiti i žene koje nisu deflorisane. To su tamponi malog promjera koji se mogu uvesti u vaginu ako je prečnik manji od prečnika himenalnog prstena. Međutim, ako je himenalni prsten jako uzak, tampon se ne može lako uvesti u vaginu pa se dešava da se korisnica povrijedi.

Tampone mogu koristiti i žene koje imaju intrauterini kontracepcijski uložak tzv. spiralu.

Korišćenje tampona omogućava ženi slobodu pokreta i učestvovanje u svakodnevnim aktivnostima bez stega. Kako se korišćenje tampona ne bi pretvorilo u noćnu moru, tamponi se moraju redovno mijenjati.

Žena uvjek treba da ima na umu da tampon ne smije ostati duže od 6 sati u vagini. Preporučuje se mijenjanje tampona na svaka 4 sata pa se ženama još savjetuje da u toku noći koriste uložak

Uz obavezno menjanje tampona, važno je i redovno održavati intimnu higijenu, voditi računa da tamponi uvjek budu besprekorno čisti i čuvati ih na čistom mjestu. Velika prednost tampona je da ako se tampon dobro postavi i odabere prava veličina mogućnost obavljanja različitih aktivnosti jednaka je kao u danima bez krvarenja. Nema bojazni da će se kao u slučaju uložaka, tampon pomjeriti. Tamponi su mali i lako ih je izvaditi i odbaciti pomoću končića.

Situacije kada je prekid korišćenja obavezan

Kod većine žena koje ne mijenjaju tampon dovoljno često dolazi do razvoja lokalnog zapaljenja koje je praćeno neugodnim mirisom. Krv je sama po sebi medij pogodan za razvoj patogenih mikroorganizama čemu doprinosi i promjena vaginalne flore koja je uzrokovana dejstvu hormona tokom menstrualnog ciklusa.

Ostanak tampona duže od 6 sati može dovesti do razvoja zapaljenskog procesa unutar vagine.

Zbog otvorenosti gornjeg dijela ženskog reproduktivnog sistema tokom menstrualnog krvarenja brzo i lako se može razviti septičko stanje. Terapija počinje hitnim izvlačenjem tampona i primjenom antibiotika širokog spektra

Toksični šok sindrom

Tamponi su na loš glas došli i zbog povezanosti starijih vrsta tampona sa toksičnim šok sindromom.

Toksični šok sindrom može da bude stanje koje je opasno po život

Uzrokuje ga toksin bakterije Staphylococcusaureus, aposebno je opasan streptokokni šok sindrom (Streptococcuspyogenes). Dokazana je povezanost toksičnog šok sindroma sa nekim vrstama tampona visoke moći apsorpcije koji su napravljeni od poliakrilata i proizvodili su se do osamdesetih godina 20. vijeka.

Takvi tamponi se više ne proizvode i opasnost od pojave toksičnog šok sindroma jednaka je kao i kod žena koje ne koriste tampone

Iako do endotoksičnog šoka dolazi izuzetno rijetko, uz porast broja G pozitivnih bakterija (najčešće zlatnog stafilokoka) i otpuštanja njihovih toksina pojavljuju se porast tjelesne temperature, drhtavica, groznica. Upravo zato, važno je tampone redovno mijenjati u odgovarajućim higijenskim uslovima, prati ruke prije ali i nakon stavljanja tampona. Ako tampon zaostane u vagini ili korisnica nije sigurna da ga je izvadila ili ne, preporučuje se ginekološki pregled posebno ako se pojavi sekret neugodnog mirisa.

Tampon je preporučljivo promijeniti nakon velike nužde i brisanja

Tampone ipak ne mogu koristiti sve žene. Žene koje imaju koje imaju “spuštenu” matericu ili jako širok ulaz u vaginu (najčešće je to povezano sa teškim porođajem), ne mogu koristiti tampone.

Ostavi komentar