Crna Gora je prije dva dana postala članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima, organi za presađivanje, biti dostupniji, a vrijeme čekanja na transplantaciju značajno smanjeno, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je, na pres konferenciji, povodom druge kadaverične transplatacije u Crnoj Gori, koju su organizovali Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore (KCCG), ocijenio da je crnogorski zdravstveni sistem napravio istorijski pomak u oblasti transplantacione medicine.

„Eurotransplant posreduje i koordinira razmjenu organa za presađivanje između transplantacionih centara, laboratorija i donorskih bolnica u najrazvijenijim evropskim zemljama“, rekao je Hrapović.

On je pojasnio da Crna Gora, članstvom u Eurotransplantu, postaje član porodice od 100 miliona stanovnika i mogućnost dobijanja organa, kako je naveo, čini izvjesnijom.

„Ovim sporazumom naši pacijenti dobijaju veću dostupnost organa za presađivanje. Očekujemo da će vrijeme čekanja na transplantaciju organa u Crnoj Gori biti značajno smanjeno, što je dobra vijest za sve one kojima je organ potreban“, istakao je Hrapović.

Kako je ocijenio, crnogorska transplantaciona medicina dobija zasluženo priznanje kao ravnopravni učesnik u evropskoj transplantacionoj zajednici.

„Biti dio ove zajednice donosi mnogobrojne benefite kako za struku, tako i za pacijente i društvo u cjelini“, naveo je Hrapović.

On smatra da je odlična vijest da je jedna crnogorska porodica potpisala saglasnost za donaciju organa svog člana koji je doživio moždanu smrt.

„Time se ruše tradicionalne barijere, predrasude i daju naznake buđenja svijesti o donaciji organa“, istakao je Hrapović.

Prema riječima direktora KCCG Jevta Erakovića, oko 30 ljekara te ustanove je tri dana mukotrpno radilo i pokazalo svu svoju profesionalnost i spremnost da izađu u susret najkomplikovanijim oblastima medicine, a to je transplantaciona medicina.

„Sa ovakvim doktorima i sa srednjim medicinskim kadrom, koji je učestvovao u kompletnom projektu, možemo sa pravom da očekujemo da KCCG bude ono što smo projektovali, dakle regionalni centar i da prevaziđemo granice Crne Gore, vezano za usluge koje pružamo“, istakao je Eraković.

Kako je navela medicinska direktorica KCCG Marina Ratković, sa dvije posljednje, u KCCG urađeno je 39 transplantacija bubrega, od čega je 36 živih, a tri kadaverična donora.

„Urađena je transplantacija bubrega kod naša dva pacijenta sa hroničnog programa hemodijalize. Jedan pacijent je 1977. godište i iz Rožaja je i četiri godine je na hroničnom programu hemodijalize. Drugi pacijent je na hroničnom programu od 2013. godine“, navela je Ratković.

Ona je rekla da su ti pacijenti „perfektno“.

„Mnogo se brže oporavljaju ljudi sa kadaveričnim bubrezima. Ovdje smo imali privilegiju da istovremeno jedan i drugi pacijent budu transplantirani. Bilo je dosta emocija, ali nijedne suze kod pacijenata koji su vraćeni. Sretni smo što smo smanjili broj, a možete misliti koliko su srećni naši pacijenti“, kazala je Ratković.

Prema njenim riječima, mora se uticati na to da crnogorski građani pokažu ono što ih čini velikim, a to su poštovanje, ljubav i, kako je dodala, nesebična povezanost sa porodicom.

„Kolege iz Hrvatske vole da naglase da je jačina naše porodice učinila da imamo 36 živih donora“, kazala je Ratković.

Predsjednica Nacionalnog koordinacionog tijela u oblasti presađivanja organa Vesna Miranović kazala je da uspješnost transplantacionog programa predstavlja ispit zrelosti za jedan zdravstveni sistem i za cijelo društvo.

„Ukoliko nema donacije organa nema održivog transplantacionog programa. Svi zajedno moramo da iskažemo određeni napor da bismo nivo svijesti podigli na onaj nivo da svi shvatimo da u jednom trenutku mi možemo biti ti kojima će organ biti potreban. Činjenica da je čak 16 puta veća mogućnost da budete u potrebi za nekim organom, nego što ćete ga dati govori u prilog tome, koliko su životne okolnosti nepredvidive, a koliko je zdravlje resurs koji se lako troši“, zaključila je Miranović.

Ostavi komentar