Crnoj Gori najčešće se obolijeva i umire od kardiovaskularnih, hronično respiratornih i malignih oboljenja, te dijabetesa, saopštio je Institut za javno zdravlje povodom Svjetskog dana zdravlja.

Iz Instituta su naveli da su duvan, uključujući elektronske cigarete i nargile, prekomjerna upotreba alkohola, fizička neaktivnost i nezdrava hrana glavni zajednički faktori rizika, te da imaju izražen uticaj na zdravlje.

“Kada se kombinuju, odnosno dešavaju istovremeno njihov uticaj se uvećava dovodeći do povećanja arterijskog krvnog pritiska, povećanja vrijednosti šećera i holesterola u krvi i povećanja tjelesne mase, odnosno gojaznosti”, naveli su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U saopštenju je napomenuto i da mnogi drugi faktori iz okoline i profesionalnog okruženja povećavaju rizik od obolijevanja od nezaraznih bolesti, kao što su zagađen vazduh, toplotni talasi, hronični stres, jonizujuće i ultravioletno zračenje, nepravilna upotreba hemikalija i toksičnih materija.

Iz Instituta su istakli da je u svim životnim dobima veoma bitno spriječiti izlaganje ovim faktorima rizika, posebno u periodu ranog rasta i razvoja, tokom trudnoće i djetinjstva, ukazali na potrebu usvajanja zdravih životnih stilova od ranog djetinjstva.

Ostavi komentar