Sindikat doktora medicine tražiće od Ministarstva zdravlja i Vlade da se plate doktorima medicine povećaju za 225, specijalistima 350 i subspecijalistima za 400 eura, nakon što je Fond za zdravstveno osiguranje najavio da će budžet biti uvećan za 32 miliona i iznosiće 237.000.000 eura za narednu godinu.

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je za Dan da Ministarstvo zdravlja i Fond ne brinu o zaradama zaposlenih u zdravstvu, već o ugovorima sa privatnim klinikama i apotekama, kojima su ove i prošle godine isplatili preko 13 miliona eura. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje su nakon utvrđenog nacrta budžeta saošptili da se uvećanje za zdravstveni sistem ne odnosi na povećanje plata medicinskom osoblju. Osnovne plate u zdravstvu kreću se od 550 do 900 eura.

“Iz godine u godinu samo se govori o niskim zaradama ljekara zaposlenih u javnom zdravstvu. Problem je prepoznat godinama unazad, ali nikako da postane prioritet u rješavanju nagomilanih problema koji otežavaju funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema. Budžet za zdravstvo se povećava iz godine u godinu dostižući svoje realne vrijednosti, ali ne u korist ljekara, zdravstvenih radnika niti građana. Ko ima korist od povećanja budžeta? Plašimo se da je imaju samo pojedine privatne klinike”, kaže ona.

Prema njenim riječima budžet za javno zdravstvo je u službi pojedinih privatnika.

“Samo je Kodri tokom ove i prošle godine isplaćeno preko šest miliona eura. Ovakvom politikom podstiče se odliv ljekarskog kadra u privatni sektor. Da li je to stvarna namjera Vlade? Šta bi se desilo da ljekari odluče da samo jedan dan stanu sa radom? Onda vas pitamo da li je korekcija zarada ljekara prioritet. Mi i dalje insistiramo na povećanju koeficijenta koji mora skog posla niti složenost i predstavljaju degradaciju ljekarskog poziva. Sindikat će istrajati u svojim zahtjevima koji se nijesu promijenili i to da se za ljekare subspecijaliste odredi koeficijent 18, za ljekare specijaliste 16 i ljekara opšte prakse 12, što bi značilo da ljekari zarađuju najviše do 1.200 eura za osmočasovni rad”, ističe Popović Samardžić.

Ona navodi da se Sindikat već duže vrijeme bori za ispravljanje nepravde prema ljekarima u Crnoj Gori.

Popović Samardžić naglašava da je Sindikat doktora medicine u više navrata kritikovao Vladinu politiku prema javnom zdravstvu, što će nastaviti ukoliko se stanje bitnije ne promijeni.

“Stiče se utisak da stanje u kome se trenutno nalazi javni zdravstveni sistem nekome odgovara, kao i da se u posljednje vrijeme na zdravstveni sistem sve više gleda kao na resurs za eventualnu privatizaciju, a sve manje kao na sistem od opšteg značaja”, ukazuje Popović Samardžić.

Izvor: Dan

Ostavi komentar