Zvuči nevjerovatno, ali većina ljudi griješi prilikom pranja ruku, iako je to jednostavna radnja naučena u ranom detinjstvu, zaključak je naučnika posle ispitivanja.

To je dokazano pošto su ispitanicima ruke prvo premazane smjesom na kojoj je bila bakterija ešerihija koli, a zatim su prali ruke uobičajeno toplom i hladnom vodom, od pet do 40 sekundi, običnim i antibakterijskim sapunom. Ustanovljeno je da nije dovoljna upotreba sapuna i vode pet sekundi, kao što većina osoba radi, jer bakterija ostaje na koži. Nestaje tek nakon deset sekundi pranja, ali najbolje je da perete 20.

Iako svi vjeruju da topla voda ubija mikroorganizme, temperatura zapravo nije važna, jednako je efikasna i hladna voda. Sapun je neophodan jer voda nema moć da ukloni bakterije, a običan djeluje kao i antibakterijski. Kad je riječ o sušenju, peškire izbjegavajte. Najbolji su papirni ubrusi, čak i u odnosu na aparat sa vrelim vazduhom, jer čist papir može da ukloni manju koncentraciju bakterija sa kože ako je pranje kratko trajalo.

Related Post

Ostavi komentar