U podgoričkom Domu zdravlja ove godine pokrenut je postupak protiv 14 ljekara zbog sumnje u opravdanost bolovanja koje su otvarali pacijentima. To je rezultat kontrole direktora Doma zdravlja Nebojše Kavarića i Komisije za kontrolu kvaliteta rada, ali i zahtjeva poslodavaca za provjeru opravdanosti odobrene privremene spriječenosti za rad kojih je tokom 2018. godine bilo 21, pišu Dnevne novine.

Naime, Dom zdravlja Podgorica, kako su kazali preko nadležnih stručnih službi, u prvom redu Komisija za kontrolu kvaliteta rada, svakodnevno obavlja monitoring i evaluaciju kvaliteta zdravstvene zaštite, predlaže mjere za unapređenje kvaliteta rada, daje mišljenja i predloge u vezi sa organizacijom rada i sprovodi i druge mjere iz domena utvrđene nadležnosti, u skladu sa zakonskim, podzakonskim i unutrašnjim propisima ustanove. Dakle, kako preciziraju, po nalogu direktora i Komisije za kontrolu kvaliteta svakodnevno se kontroliše i propisivanje privremene spriječenosti za rad.

Međutim, da i poslodavci sumnjaju u izvještaje ljekara koji propisuju bolovanja pokazuje podatak da je do sada tokom 2018. godini 21 poslodavac podnio zahtjev za provjeru opravdanosti privremene spriječenosti na rad.

“Pored toga, tokom ove godine, na zahtjev Ministarstva zdravlja, sprovedene su dvije eksterne kontrole kvaliteta rada ljekara, a takođe, zahtjev za provjeru opravdanosti odobrene privremene spriječenosti za rad tokom 2018. godine podnio je 21 poslodavac. Nakon sprovedenog postupka iz dijela nadležnosti Komisije za kontrolu kvaliteta rada ustanove, te uvida u službenu dokumentaciju Komisije Ministarstva zdravlja Crne Gore sa eksternih kontrola, pokrenut je postupak protiv 14 doktora, koji će se nakon utvrđivanja odgovornosti biti sankcionisani u skladu sa zakonom”, navode iz podgoričkog Doma zdravlja.

Ostavi komentar