Komentarišući izjave ministra zdravlja Kenana Hrapovića da je zdravstveni sistem napredovao i da su građani zadovoljni uslugama, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je da se ulaganje i unapređenje uslova odnosi samo na Klinički centar, u koji je uloženo devet od ukupno 11 miliona eura namijenjenih za nabavku opreme.

Ona je ukazala da veliki problem predstavlja i nekontrolisano angažovanje konsultanata i ljekara sa strane koji dolaze u Klinički centar, što uzrokuje veliki trošak.

“Nesporno je da KCCG treba da dobije najveći iznos sredstava za aparate i opremu, ali šta je sa 6.000 medicinskih radnika u svim ostalim bolnicama i domovima zdravlja? Da li i njima treba da stvorimo uslove da mogu da liječe građane”, upitala je Krivokapićeva.

Kako je istakla, iz sindikata su se jasno i glasno suprotstavili angažovanju kadra sa strane, za koji se odvajaju velika sredstva.

“Plaćaju im se avionske karte, smještaj, hrana i naknada za angažovanje. Šta smo mi ostali u zdravstvenom sistemu? Nama se prekovremeni sati, odnosno sve preko 40 radnih sati, ne isplaćuju. Zakon to ne dozvoljava. Mi ne možemo da naplatimo ono što smo zaradili, a enormne pare se odvajaju za ljekare sa strane, iako možda ima potencijala u drugim zdravstvenim ustanovama ili među mladim kolegama koje bi dolazile da rade za dnevnicu. Hoćemo da nam Ministarstvo zdravlja saopšti koji iznosi se odvajaju za angažovanje ljekara sa strane i da li je to opravdano”, kazala je Krivokapićeva.

Kako je dodala, ako se nastavi trend angažovanja ljekara sa strane, tu praksu će preuzeti i opšte bolnice, pa treba da znaju odakle novac za te namjene.

“Imamo i problem jubilarnih nagrada u zdravstvenim ustanovma, koje se zluopotrebljavaju od strane direktora i njima se isplaćuju dugovanja i druge obaveze, a zaposleni ostaju bez te nagrade za godine provedene u ambulanti. Fond za zdravstveno osiguranje izdvaja novac za to, ali pojedine ustanove to ne realizuju, zbog čega se plašimo da će radnici tužiti ustanove i još skuplje naplatiti takve propuste. Zdravstveni radnici su nezadovoljni što im se ne daju stimulacije, jer nema pravilnika po kome se one daju i nije precizirano ko je za to odgovoran, rekla je Krivokapićeva.

Predsjednik Sindikata zdravstva iz Unije slobodnih sindikata Vladimir Pavićević kazao je za Dan da je problem niskih plata evidentan i da su u više navrata upozoravali Ministarstvo zdravlja na trend odlaska mladih ljekara, što može da ugrozi zdravstveni sistem u Crnoj Gori.

“Uz velike napore, medicinski radnici uspijevaju da pruže zadovoljavajuću zdrastvenu njegu građanima. Kada budu veće plate u zdravstvenom sistemu, vjerujem da će i kvalitet usluga biti na još višem nivou. U određenoj mjeri vidljiva su ulaganja u opremu i infrastrukturu bolnica, ali to još nije dovoljno da se potpuno unaprijede uslovi za liječenje. Zabrinjava trend migracija mladih ljekara, koji kada završe fakultete, koji nijesu nimalo jeftini, odlaze u inostranstvo, iako imamo mogućnosti da ih zadržimo. Na to smo i ranije upozoravali Ministarstvo zdravlja, ali je taj problem i dalje izražen”, rekao je Pavićević.

Ostavi komentar