Prema podacima Sindikata doktora medicine SDMCG od 2014. godine javno zdravstvo napustilo je više od 100 ljekara, od čega je njih 38 karijeru nastavilo van naše zemlje. U ovoj organizaciji smatraju da problem odliva ljekara treba što prije rješavati, kako ne bi došlo do ugrožavanja funkcionisanja zdravstvenih ustanova.

I u Ljekarskoj komori saglasni su da odlazak doktora dobija na masovnosti, te da u budućnosti ,,ovaj negativan fenomen može postati nerješiv problem”.

“Mi nemamo novca za angažman ljekara iz inostranstva. Iz tog razloga se moraju hitno sprovesti mjere za suzbijanje ovog trenda, s obzirom na to da zdravstvena zaštita i obezbjeđenje zdravlja stanovništva predstavljaju univerzalni i najvažniji resurs jedne države”, kazao je za Pobjedu predsjednik Ljekarske komore Aleksandar Mugoša.

Sa druge strane, u Ministarstvu zdravlja kažu da je nesporno da postoji manjak ljekara, ali da se ne može govoriti o većem odlivu kadra.

“U poslednjih šest godina iz Kliničkog centra otišla su 42 doktora, od čega 15 u penziju, jedan u Dom zdravlja Danilovgrad, jedan u Agenciju za ljekove, tri na Medicinski fakultet. Dakle, radi se o migracijama unutar sistema i oni svoje usluge i dalje obavljaju u sklopu crnogorskog sistema zdravstva”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva, dodajući da je 17 doktora svoj radni angažman nastavilo u privatnim zdravstvenim ustanovama.

U ovom Vladinom resoru ističu da rade sve kako bi riješili deficit doktora, te da je planom ljudskih resursa do 2022. godine predviđeno da se broj ljekara u Crnoj Gori sa sadašnjih 220 dovede na nivo od 260 na 100.000 stanovnika, a prosjek Evrope je 350 ljekara na 100.000 građana.

U crnogorskom zdravstvenom sistemu trenutno radi 1.647 ljekara, od čega 1.087 specijalista i 93 užih specijalista.

Related Post

Ostavi komentar