Predsjednik Vlade Duško Marković primio je izvršnog direktora Mtela Crna Gora Vladimira Lučića povodom predstojećeg početka prvog projekta Tele-Medicine u Crnoj Gori koji se realizuje zahvaljujući izdašnoj donaciji ove kompanije.

Kompanija Mtel na inicijativu Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) razvija projekat koji u prvoj fazi uključuje povezivanje bolnica u Pljevljima, Beranama i Baru sa Kliničkim centrom Crne Gore najsavremenijim komunikacionim sredstvima. Projekat će omogućiti da dijagnostički nalazi pacijenata iz ovih centara budu poslati u KCCG kao referentnu zdravstvenu ustanovu na tercijlanom nivou i da ljekari u bolnicama u ova tri grada odmah dobiju stručna mišljenja kako bi pacijenti bez dolaska u Podgoricu nastavili medicinski tretman. Pored lake dostupnosti projekat omogućava eksterne konsultacije sa centrima u okruženju i šire za kojima postoji razvijena saradnja poput Beograda, Zagreba, Ljubljane, Rijeke, Istanbula i dr.

Vrijednost donacije kompanije Mtel, koja pored aplikacije podrazumijeva i najsavremenijui telekomunikacionu opremu u bolnicama, zdravstvenom sistemu Crne Gore u ovom projektu iznosi gotovo milion eura.

Realizacija prve faze projekata očekuje se u roku od tri do četiri mjeseca.

Projekat bi u drugoj fazi trebalo da omogući direktnu komunikaciju pacijenata sa ljekarima putem aplikacije na mobilnim telefonima, automatsko elektronsko zakazivanje ljekarskih pregleda, kao kontakt građana sa ljekarima putem on-line platformi.

Premijer Duško Marković je iskazao punu podršku Vlade ovom projektu koji povećava sigurnost zdravstvenog sistema. Ističući humani aspekt ovog projekta predsjednik Vlade se zahvalio se kompaniji Mtel i direktoru Lučiću lično ocijenivši da vizija razvoja koju prati društveno odgovorno poslovanje ove kompanije treba da predstavlja primjer u Crnoj Gori i šire.

Sastanku su prisustvovali direktorka KCCG Zorica Kovačević, akademik prof. dr Ljubiša Stanković i dr Jefto Eraković.

Ostavi komentar