Održavanje higijene je važan dio naših života. Sve što koristimo prije ili kasnije treba očistiti. Međutim, kada je određenim stvarima potrebno čišćenje?

Evo šta savjetuju mikrobiolozi:

Mobilni telefoni

Svaki dan

Američki naučnici otkrili su na uzorku od 51 telefona čak 7.000 vrsta bakterija, od kojih su neke veoma opasne. Osim toga, zagrijavanje telefona usljed upotrebe samo podstiče njihovo razmnožavanje. Zato svakodnevno treba da brišete telefone antibakterijskim maramicama ili vaticom namočenom u alkohol.

Posteljina

Jednom nedjeljno

Svakog dana odbacujemo na milione ćelija kože, od kojih neke ostaju u krevetu. Osim toga, noću izgubimo oko litar tečnost znojenjem.

Grinje koje žive na krevetu za sobom ostavljaju izmet sa alergenima koji podstiču svrab očiju, upalu nosne sluzokože i astmu. Zabrinjavajuća je činjenica da ljudi uprkos tome ne peru posteljinu i do mjesec dana.

Posteljinu treba prati jednom nedjeljno na minimum 60 stepeni Celzijusa, kako bi se uklonile sve te bakterije i alergeni.

Jastuci

Svaka tri mjeseca

Vaš jastuk se ponaša kao sunđer koji upija znoj i postaje idealno mjesto za razvoj bakterija i grinja. Ljekari su otkrili da trećinu težine prosječnog jastuka čine grinje, njihov izmet i operutana koža, a prosječan neopran jastuk sadrži i nevjerovatnih 16 vrsta gljivica.

Zato jastuke treba da perete jednom na svaka tri mjeseca. Većina može da se pere u mašini, a temperatura od 60 stepeni Celzijusa ubija većinu bakterija. Koristite tečni deterdžent, pošto prašak ostavlja tragove i dva puta uključite program za ispiranje.

Dušeci

Svakih šest mjeseci

Izmet grinja u dušecima izaziva astmu, a gljivice i buđ dovode do alergijskih reakcija. Osim toga, u njima žive mnoge bakterije. Zato bi vaše dušeke trebalo da čistite vrelom parom na svakih šest mjeseci i redovno ih usisavate. Mrlje možete ukloniti običnim šamponom razmućenim u vodi, a potrebno ih je i više puta okretati tokom godine. Takođe, bilo bi dobro da nabavite specijalnu presvlaku za njih koja se može prati u mašini za veš.

Odjeća od teksasa

Posle pet nošenja

Odjeću od teksasa treba prati posle svakih pet nošenja. Češće pranje će oštetiti tkaninu. Takođe, treba je prati na najnižoj mogućoj temperaturi.

Brushalteri

Posle dva nošenja

Pošto brushalteri prijanjaju uz kožu i to u onom dijelu koji se najviše znoji, treba da ih perete posle svaka dva do tri nošenja. Izbjegavajte pranje u mašini, jer aktivnost bubnja može da uništi njihovu elastičnost i skrati im rok upotrebe.

Perite ih ručno i sušite na sobnoj temperaturi. Nipošto ih ne ostavljajte na radijatoru, jer toplota uništava likru koja je jedan od glavnih sastojaka tkanine od koje su izrađeni.

Pidžame

Posle dva nošenja

Pidžame treba prati posle svaka dva nošenja, jer u njima provodite cijelu noć. Perite ih na temperaturi od barem 60 stepeni Celzijusa u veš-mašini.

Kuhinjske krpe

Posle svake upotrebe

Kuhinjske krpe trebalo bi da perete posle svake upotrebe, jer su jedan od najvećih izvora zaraze u vašoj kuhinji. Prepune su mikroorganizama koji se razmnožavaju munjevitom brzinom na sobnoj temperaturi. Takođe, trebalo bi i da ih peglate, jer će izloženost toploti pegle uništiti bakterije koje su eventualno preostale i posle pranja.

Sunđere i truleks krpe treba prokuvavati ili ih potopiti u izbjeljivač na pola sata.

Tašnice

Svake nedelje

Fekalne bakterije, ešerihija koli i razni drugi organizmi mogu se naći na vašoj tašnici, jer je nosite svuda sa sobom. Obrišite torbicu antibakterijskim maramicama svake nedjelje, a one čiji materijal to dozvoljava perite u veš-mašini. Isto važi i za novčanike.

Related Post

Ostavi komentar