Povodom sukoba načelnika Centra za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Davora Musića i njegovog kolege Nikole Fatića, oglasila se direktorica te zdravstvene ustanove Zorica Kovačević. Ona za DN kaže da su ovakve scene neprimjerene, te da će oni koji su izazvali eksces biti kažnjeni.

Klinički centar Crne Gore (KCCG) pokrenuo je disciplinski postupak protiv načelnika Centra za vaskulamu hirurgiju Davora Musića i njegovog kolege Nikole Fatića, saopštila je za Dnevne novine direktorica te zdravstvene ustanove Zorica Kovačević.

Ona kaže da nije riječ o tuči, kako su pojedini mediji prenijeli, već o verbalnom sukobu, ali da će menadžment, povodom tog slučaja preduzeti sve mjere kako bi se ljekari koji su izazvali ekscese kaznili i kako bi se omogućio normalan rad na svim klinikama.

MORA SE POŠTOVATI RED

“Mi smo, imajući u vidu da je taj sukob počeo od kada je dr Fatić došao sa specijalizacije i počeo da radi u KCCG, ustanovili da već u nekoliko navrata postoji sukob u samoj hirurgiji. U menadžmentu ćemo sve uraditi da omogućimo normalan rad u klinici, bez obzira o kom se ljekaru radi. Nećemo dozvoliti da se na ovaj način ljekari pred pacijentima sukobljavaju, nego da se mora poštovati hijerarhija. Postoji direktor hirurške klinike, postoji načelnik centra. Ako nekome to ne odgovara, ne mora tu da radi. Moraju se poštovati red, rad i disciplina”, ističe Kovačević.

Ona naglašava da je ono što se desilo neprimjereno ljekarima KCCG.

“Uradićemo sve što nam zakon dozvoljava da obezbijedimo normalno funkcionisanje. Disciplinski postupak je pokrenut, uradićemo ga najbrže što možemo. Sankcionisaćemo ljekare koji su izazvali te ekscese. U postupku ćemo utvrditi ko je kriv, imamo izjave svih ljekara koji su bili na jutarnjem kolegijumu i mi ćemo vrlo brzo donijeti odluku. Mi smo već preduzimali mjere povodom ovog slučaja, ali to nije urodilo plodom. Ako se još jedan put to desi, preduzećemo druge mjere, kao udaljenje sa posla, kako bi moglo normalno da se radi na toj klinici”, rekla je Kovačević.

NIJESU SMJELI DA STAVE DOKUMENTA NA FEJSBUK

Kako je dodala, prema Pravilniku, dokumenta KCCG se ne smiju objavljivati na Fejsbuk nalozima ljekara.

Odgovorni ljudi treba da se bave pacijentima, a ne prepirkama na Fejsbuku i na samoj klinici.

“Nije dozvoljeno da to rade ljekari, imajući u vidu da mi ulažemo ogromne napore da stvorimo pristojne uslove za boravak pacijenata i ljekara i da će se ove godine opredijeliti ogromna sredstva od Vlade za nabavku savremene opreme, za dodatnu edukaciju. Moramo uložiti sve napore da građanima obezbijedimo kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Mi ćemo se odlučno boriti protiv ovakvih scena i situacija”, poručila je Kovačević.

Naime, Fatić je zvanična dokumenta KCCG objavio na svom Fejsbuk profilu. Incident se dogodio 18. septembra kada su doktori, navodno, imali verbalni i fizički incident. Zbog te situacije Musić je zatražio sastanak svih u hirurškoj klinici, radi rješavanja organizacionih pitanja i boljeg funkcionisanja Centra za vaskularnu hirurgiju, a o čemu je obavijestio i direktoricu KCCG Zoricu Kovačević.

Sastanku su prisustvovali Ranko Mujović, Aleksandar Filipović, Goran Batrićević, Milosav Cmiljanić, Davor Musić i Perica Maraš.

“PLJUŠTALE” OŠTRE RIJEČI SA OBJE STRANE

Na sastanku je nakon deset minuta došao Fatić, koji je, kako tvrdi Musić, vičući rekao da nema vremena za gluposti, da ga čeka 50 pacijenata u ambulanti, dvije operacije, te da ga više ne zove za te stvari.

“Fatić je ušao u ljekarsku sobu i ničim izazvan izrekao ozbiljnu prijetnju: Brutalno ću se obračunati sa vama. Ja sam bio šokiran. Ostali isto. Pitao sam ga-šta znači ta prijetnja? Da mene izmasakriraš ili moju porodicu? Rekao sam mu da od tog trenutka može da radi šta hoće i da ću mu se sklanjati sa puta. Zamolio sam ga da prestane da bude opsjednut sa mnom. Da ta opdsjednutost traje godinama, da je dosta društvenih mreža, pisanja po novinama, da pored svog kišobrana uzima moj po nekoliko dana, da po KC nosi moju informu iako ima svoju”, navodi Musić u prijavi.

Fatić se, pak, ubrzo oglasio na Facebook-u ističući da je “iskreno zabrinut za Musića.

“S obzirom da uredno posjećuje moj profil, javno mu poručujem da nijesam zaboravio na dokumenta koja sam mu tražio, kao ni na projekat razvoja Centra za vaskularnu hirurgiju koji sam mu dostavio i koji će se realizovati bez obzira što nije u njegovom ličnom interesu, ali jeste u interesu Centra i građana. Te da se umjesto na kišobrane, mantile i bezbjednost (koja mu nikada nije bila sa moje strane ugrožena, već suprotno) fokusira na dokumetaciju koju sam mu tražio, unapređenje rezultata i napredak Centra”, kazao je Fatić.

Related Post

Ostavi komentar