Blizu 800 dodataka ishrani koji se prodaju bez recepta, od 2007. do 2016. godine, sadržalo je nedozvoljene supstance, objavio je “US Food and Drug Administration”, a piše CNN.

Naučnici su uzeli veliki broj dodataka ishrani i provjerili im sastav, od kojih su neki bili puni nedozvoljenih sastojaka. Više od jednog nedozvoljenog sastojka nađeno je u 20 posto dodataka ishrani, piše u istraživanju objavljenom u časopisu “JAMA”.

Uglavnom je, kako piše CNN, riječ o proizvodima za pojačanje seksualne potencije, gubitak težine ili povećanje mišićne mase.

Autori istraživanja poručuju da dodaci ishrani, koji sadrže neodobrene lijekove, koji se inače izdaju na recept, mogu da naštete zdravlju zbog pogrešne upotrebe, prikrivenih zdravstvenih stanja ili interakcije s drugim lijekovima.

Sastojci nađeni u dodacima za ishranu, koji se koriste za poboljšanje seksualne aktivnosti, su sildenafil, tadalafil i vardenafil. Riječ je o aktivnim sastojcima za liječenje erektilne disfunkcije koji mogu znatno da oštete krvne sudove ako se pretjerano koriste.

Proizvodi za podizanje mišićne mase sadržali su anaboličke steroide koji mogu izazvati mentalne probleme ukoliko se koriste kratkoročno, ali i probleme s bubrezima, oštećenje jetre i srca kod dugotrajne upotrebe.

Ostavi komentar