Nekoliko desetina ljekara Kliničkog centra okupilo se u znak protesta zbog smjene direktora Klinike za akušerstvo i ginekologiju Vojislava Miketića.

Smatraju da ljekari ne mogu uvjek snositi posljedice za sve probleme u zdravstvenom sistemu.

“Ako se desio neki propust u KCCG, moramo početi od toga da najveću odgovornost mora snositi vrh, odnosno ministar, direktor, pa onda zaposleni”, poručio je ljekar Kliničkog centra dr Predrag Bajić.

Ljekarima je zasmetala i jučerašnja poruka uprave KCCG da je zamjena beba nezapamćen skandal u crnogorskom zdravstvu.

“Kad propada krov na Klinici za psihijatriju i ne popravlja se, to nije skandalozno. Kad nam napaduju doktore na random mjestu i dižu im kola u vazduh, ni to nije skandalozno. Kad pacijenti čekaju na pregled po šest mjeseci ni to nije skandalozno, kad nema reagenasa za testove, kad nema ljekova ni to nije skandalozno. Kad ministarstvo ne dozvoljava Ljekarskoj komori da radi, ni to nije skandalozno. Što radimo u bijednim uslovima i za bijedne plate, ni to nije skandalozno. Što nam ljekari dežuraju po sedam – osam puta sedmično, što u četama odlaze ni to nije skandalozno, a ovo je nezapamćeni skandal u istoji crnogorskog zdravstva”, poručila je predsjednica Sindikata medicine dr Milena Samardžić.

Sindikalna organizacija Kliničkog centra izrazio je žaljenje zbog slučaja zamijene beba u porodilištu Kliničkog centra, koji je kako navode, srećom imao dobar epilog.

Navode i da će klinički centar Crne Gore svakako pokrenuti sve mehanizme kako bi se utvrdila odgovornost i eliminisala mogućnost da se slični propusti ubuduće dešavaju.

“Najoštrije osuđujemo svaku insinuaciju da se radi o namjernom propustu, upotrebu riječi sabotaža, pokretanje krivičnih postupaka i drugo. Nadležni organi će svakako procijeniti da li postoji elemenata za pokretanje krivičnih postupaka, odnosno da li je bilo namjere u postupanju”, poručio je predsjednik Sindikata dr Vladimir Pavićević.

Navodi i da greška medicinske sestre nije bila namjerna.

“Nadamo se da je kod činjenice da je medicinska sestra koja je bila ne otpustu novorođenčadi, par minuta nakon predaje bebe telefonski kontaktirala majku kako bi je informisala da je došlo do greške, crnogorska javnost mogla razumjeti da u postupanju zaposlenih nije bilo nikakve namjere, već da su neposredno nakon učinjenog propusta uradili sve da se ova greška ispravi”, poručio je Pavićević.

Zahvalio je roditeljima bebe, koji su, kako je naveo Pavićević, propust razumjeli na pravi način.

“To je rijedak slučaj, kada je u pitanju odnos građana prema propustima koji se dešavaju u zdravstvenom sistemu”, zaključio je Pavićević.

Izvor: RTCG

Ostavi komentar