Na medicinskim seminarima, koji će se održavati u Salzburgu u trajanju od sedam dana, iz različitih specijalnosti učestvovaće oko 25 crnogorskih ljekara, saopštili su iz Kliničkog centra Crne Gore.

Medicinski program Američko-Austrijske fondacije (AAF), koji se realizuje od 1993. godine i u koji su uključeni ljekari iz preko 120 zemalja, osmišljen je sa ciljem da se ljekarima pruži vrhunska edukacija i doprinese smanjenju odliva kadrova, pa je izuzetno važno biti dio jedne ovakve globalne aktivnosti.

“Elvir Zvrko, ljekar Kliničkog centra Crne Gore i saradnik Centra za nauku ove ustanove, na nedavno održanom sastanku koordinatora medicinskog programa AAF u Salzburgu, dogovorio je edukaciju crnogorskih ljekara u Austriji tokom 2018. godine. Svi troškovi edukacije biće pokriveni od strane AAF-a što ujedno predstavlja donaciju crnogorskom zdravstvenom sistemu u vrijednosti od 50.000 eura”, navode iz KCCG.

Edukacija će se obavljati kroz različite aktivnosti. Predavači su, kako dodaju, najistaknutiji profesori iz prestižnih ustanova iz SAD.

“Programom je, takođe, omogućena edukacija ljekara u nekoj od klinika u Austriji u trajanju od mjesec dana. Na ovaj način mladi ljekari imaće mogućnost da stiču nova znanja i vještine u renomiranim austrijskim klinikama, kao i da se upoznaju sa novom medicinskom opremom i procedurama”, kazali su iz KC.

Kako naglašavaju, ne manje značajna je i mogućnost pružena našim ljekarima za boravak u Austriji u oblasti naučno-istraživačkog rada u trajanju od tri mjeseca u cilju sprovođenja istraživanja, upoznavanja sa novim metodama i tehnikama u naučno-istraživačkom radu u medicini, uspostavljanja kontakata sa drugim ustanovama u cilju apliciranja za krupne međunarodne projekte i sl.

“Takođe, AAF će pružati podršku u sprovođenju edukativnih programa u  Crnoj Gori a kroz obezbjeđivanje troškova za dolazak predavača iz SAD, Austrije ili neke druge zemlje čime se omogućava prenošenje znanja i iskustva i praćenje savremenih tokova u medicini”, kažu oni.

Ostavi komentar