Reforme koje se sprovode u sistemu zdravstva pružiće i mogućnost preusmjeravanja novca u samom zdravstvenom sistemu, koji se, između ostalog, može iskoristiti i za povećanje plata svim zaposlenim u tom sektoru poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović. Ukoliko se na taj način ne postignu zadovoljavajući efekti, kako je naglasio, resor na čijem je čelu će zajedno sa Vladom tražiti načine da obezbijedi taj novac.

Pozitivan pomak

Ovo je jedan od zaključaka sastanka Hrapovića sa predstavnicima Sindikata doktora medicine, odakle poručuju da je to pozitivna strana razgovora, ali da je ono što ih i dalje čini nezadovoljnima to što “nijesu uspjeli definisati rokove u kojima se teži ostvariti povećanje zarada doktorima”.

Pozitivan pomak je što je ministar zdravlja saopštio da ni za njega nije prihvatljivo da plate ljekara budu tako niske i naveo primjer da doktori ne mogu imati zarade manje nego sudija kazala je za Pobjedu predsjednica ove strukovne organizacije Milena Popović Samardžić.Osim o platama, kako je saopšteno iz Ministarstva, pričali su i o uslovima rada, kao i o rješavanju stambenih pitanja zaposlenih.

Neravnopravan položaj

Iz Sindikata doktora medicine zatražili su od Ministarstva po moć i podršku oko njihovog, kako su kazali, neravnopravnog položaja u Stambenoj zadruzi zdravstvenih radnika Crne Gore. Članovi Sindikata smatraju da su diskriminisani u odnosu na dva reprezentativna sindikata zdravstva (Savez sindikata i Uniju slobodnih sindikata) prilikom bodovanja za dobijanje stanova iz Stambene zadruge i traže ravnopravnost saopštili su iz Ministarstva. Ministar Hrapović je rekao da će razgovarati sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, dr Ljiljanom Krivokapić i dr Vladimirom Pavićevićem, ali je i pozvao Sindikat doktora medicine da u direktnoj komunikaciji sa kolegama pokušaju da riješe problem.

Doktori su se požalili i na status i uslove u kojima rade, a posebno su naglasili nezadovoljstvo zaradama. Hrapović je kazao da je saglasan da su uslovi za rad ljekara u pojedinim segmentima otežani, ali da ima i mnogo pozitivnih primjera. Kako je preduslov za dobro zdravstvo zadovoljan ljekar i pacijent, Ministarstvo radi na nekoliko projekata koji će znatno unaprijediti uslove rada i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga na svim nivoima piše u saopštenju.

Dječja bolnica dobija skener do kraja godine

Hrapović je saopštio da je opredijeljeno više od 11 miliona eura iz kapitalnog budžeta za kupovinu medicinske opreme, u dogovoru sa direktorima svih zdravstvenih ustanova, a cilj je obezbjeđivanje boljih uslova za rad ljekara.
Posebno je naglašena neophodnost ulaganja u Dječiju bolnicu, za koju će do kraja godine biti kupljen skener piše u saopštenju.
Doktori su obaviješteni i da je dogovorena saradnja sa nekoliko zemalja regiona o upućivanju crnogorskih ljekara na doedukaciju, ali i dolazak eksperata iz drugih zemalja radi obučavanja naših doktora. Saopšteno je i da će zdravstveni sistem u narednim godinama biti pojačan sa oko 200 ljekara koji završavaju specijalizacije.

Related Post

Ostavi komentar