Dobrovoljno davanje krvi nije samo humani gest kojim pomažete drugima. To je dobar način da pomognete i sebi. 

BESPLATNA ANALIZA KRVI

Kada riješite da date krv, prvo ćete morati da popunite upitnik (koji ime više od 25 pitanja u vezi sa tim da li uzimate neke lijekove, da li ste vadili zub u proteklih sedam, da li ste se nedavno tetovirali, stavljali pirsing, imali neku operaciju, kakve su vaše seksualne navike…

Zatim će iz kapi krvi uzete iz vašeg prsta odrediti nivo hemaglobina, pregledaće vas ljekar i ustanoviće da li ste tog dana sposobni da date krv ili ne.

Kada vam izvade krv, setom za jednokratnu upotrebu, vaša krv će biti detaljno ispitana i na bolesti koje se mogu preneti i transfuzijom: SIDA, žutica B i C i sifilis. Ove analize za Vas su besplatne, a rade se iz uzorka krvi svakog davaoca posle svakog davanja krvi.

PODMLAĐUJETE SE

Organizam vrlo brzo nadoknadi izgubljenu količinu krvi. Za 48 sati se nadoknadi plazma, leukociti za par sati, za 3 do 5 dana trombociti, za 4 nedjelje eritrociti, a za oko 8 nedjelja i sadržaj gvožđa u eritrocitima.

Nivo hemoglobin se smanji za oko 10g/L. Sa adekvatnom ishranom, vrijednost hemoglobina se vrati na pređašnju vrijednost za oko 8 nedjelja.

Koštna srž se stimuliše da proizvodi nove, mlade krvne ćelije.

ČUVATE SVOJE KARDIOVASKULARNO ZDRAVLJE

Davanjem krvi se poboljšava cirkulacija i smanjuje rizik od infarkta miokarda kod muškaraca koji daju krv 2 do 3 puta godišnje, kao i kod žena u menopauzi.

Takođe, viskoznost krvi, faktor za rizika za dobijanje kardiovaskularnih bolesti, se može smanjiti redovnim doniranjem krvi.

SMANJUJETE RIZIK OD DOBIJANJA KARCINOMA

Istraživanje je pokazalo da osobe koje daju krvi imaju niži nivo gvožđa u svojoj krvi, šti umanjujen i rizik od dobijanja raka, prije svega raka jetre, pluća, debelog crijeva i grla.

UBRZAVATE SAGORIJEVANJE KALORIJA

Dobrovoljno davanje krvi nije dijeta, ali ako vam to nešto znači onda da vam kažemo da prilikom davanja oko pola litre krvi sagorimo, u prosjeku, 650 kalorija.

Zašto baš danas da date krv

Širom svijeta 14. juna se obilježava Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, jer je tog datuma, 1868. godine, rođen austrijski biolog i ljekar Karl Landštajner koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu. Cilj obilježavanja je da se apeluje na ljude da redovno daju krv kako bi se spriječile nestašice u bolnicama i klinikama. Dakle, zavrnite rukave i dajte krv, barem danas.

Related Post

Ostavi komentar