Novo švedsko istraživanje kaže da godišnje doba i dan u nedjelji mogu uticati na povećanje šanse da nam se dogodi srčani udar. Naučnici su za ovu studiju analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog srčanog udara tokom sedam godina. Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari kada najčešće dolazi do infarkta. Gledajući na dane u nedjelji, većina srčanih udara javlja se ponedjeljkom, najmanje subotom.

Rizik srčanog udara u ponedjeljak je veći za 11 posto u odnosu na druge dane. Mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su ponedjeljkom i njihov je rizik od infarkta za 20 posto veći prvog dana radne nedjelje. Gledajući na mjesece u godini, najgori je decembar, a jul je najbolji. Ljetni praznici sigurniji su za srce nego oni zimski oko Božića i Nove godine.

Promjene u biološkom sastavu

Vrijeme kada su srčani udari češći podudara se sa visokim i niskim nivoima stresa, kao na primjer povratak na posao u ponedjeljak. Već je prije jedno istraživanje utvrdilo da stres može biti okidač za promjene u biološkom sastavu koje nas mogu učiniti ranjivijima na srčani udar. Kako rastu nivoi stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, dijelu mozga odgovornom za emocije.

To potiče koštanu srž da proizvodi više imunoloških ćelija za obranu od stresa. Ali više imunoloških stanica izaziva i rast upala, a to može oštetiti arterije i srce. Zato, svakako nastojte da smanjite stres da bi pomogli svome srcu. Vježbanje, duboko disanje ili čak gledanje komedije, načini su koji dokazano pomažu i koji mogu smanjiti aktivnost u amigdali.

Related Post

Ostavi komentar