Ministarstvo zdravlja i NVO Udruženje doktora opšte/porodične medicine Crne Gore, dogovorili su prije deset dana unaprjeđenje sistema elektronskog zakazivanja pregleda, ali (još) nisu u potpunosti precizirali kako će to da učine. Poslovično ćutanje državnih organa malo koga čudi, ali iznenađujuće je, i posve neobjašnjivo, odbijanje izabranih ljekara – pogotovo nakon oštre kritike reforme zdravstva – da kažu šta su tačno dogovorili s ministrom Kenanom Hrapovićem. Iako ovakva situacija izaziva opravdane sumnje u iskrenost saradnje dviju strana, pojedini ljekari s kojima smo razgovarali tvrde da su već evidentna određena poboljšanja u sistemu elektronskog zakazivanja. Neka nova će, piše štampa, biti predstavljena ove sedmice. Samo još da ih pacijenti uoče…

Ljekari administratori: Udruženje doktora se, podsjetimo, požalilo Hrapoviću da ih je uvođenje elektronskog zakazivanja pregleda i izdavanja ljekova udaljilo od pacijenta i pretvorilo u, ni manje ni više nego – administrativne radnike.

„Da li je racionalno da energiju, vrijeme i znanje trošimo na radnje koje umjesto nas može da obavlja svako ko ima srednjoškolsko obrazovanje i elementarnu informatičku pismenost?“, pitaju ljekari u otvorenom pismu koje su objavili crnogorski mediji.

Oni naglašavaju da su pacijenti izloženi dodatnom čekanju i stresu zbog nedostatka termina za specijalističke preglede i dijagnostičke procedure.

„Nedostatak termina uzrokuje sve veći broj dolazaka kod izabranog doktora, što dovodi do toga da pacijenti na pregled svog ljekara čekaju i po dvije do tri nedjelje”, upozorili su iz Udruženja i upitali Hrapovića koliko dugo još ljekari mogu izdržati ovakav pritisak.

„Ko ljekare štiti od sve učestalijih verbalnih i fizičkih napada od strane nezadovoljnih korisnika zdravstvenih usluga? Šta je potrebno da se dogodi u zdravstvenom sistemu Crne Gore da nas sve zajedno ˈprobudiˈ i usmjeri na jedini ispravni put – partnerski odnos i međusobno uvažavanje svih koji čine zdravstveni sistem. Izabrani doktori sigurni su da sve može bolje ako se nadležne institucije kritički osvrnu na probleme koji urušavaju položaj doktora u domovima zdravlja i njihovu osnovnu ulogu u zdravstvenom sistemu. U tom cilju, bilo bi korisno da neko od informatičara ili vaših saradnika medicinske struke provede jedan dan u ambulanti izabranog doktora“, poručili su nezadovoljni ljekari Hrapoviću, podsjećajući ga da je inspekcija Ministarstva zdravlja kaznila 11 izabranih doktora podgoričkog i dva doktora nikšićkog doma zdravlja sa po 250 eura, zbog izdavanja uputa za specijalistički pregled bez zakazivanja termina i neunošenja svih podataka iz nalaza drugih specijalista u elektronski karton pacijenta.

„Da li kao ljekari treba da imamo dilemu da li nam je važniji pacijent ili poštovanje administrativne procedure?“, navode oni.

Bez detalja dogovora: Odmah nakon toga uslijedio je sastanak Hrapovića i predstavnika izabranih doktora na kojem su, kako je šturo saopšteno iz Ministarstva zdravlja, „definisali konkretne aktivnosti kojima će se, kroz partnerski odnos, dalje nadgrađivati sistem elektronskog zakazivanja i realizovati program kontinuirane medicinske edukacije, u skladu s potrebama ljekara“.

„Prepoznali smo da u komentarima ljekara iz Udruženja postoje elementi koji mogu doprinijeti unapređenju sistema elektronskog zakazivanja“, naveli su iz resora zdravlja.

Na pitanje Portala Analitika šta je zapravo dogovoreno na sastanku s ljekarima, odnosno kako se sistem elektronskog zakazivanja može poboljšati, iz PR službe Ministarstva nisu željeli da kažu, već su nas uputili na predstavnike Udruženja doktora, rekavši da nam oni mogu dati odgovore.

Pozvali smo njihovu predsjednicu, inače potpisnicu otvorenog pisma upućenog Hrapoviću, Mariju Stanišić, koja takođe nije htjela da saopšti nikakve detalje, naglašavajući da je to „stvar ljekara“.

„Sada nema potrebe za nikakvim izjavama. Platforma se tek postavlja, razgovaramo, i zato se ne daju informacije javnosti. Primarni cilj nam je da poboljšamo stvari i zato ne želimo nikakve medijske EPP. Pa, kada bude boljih stvari, onda će to biti objavljeno na radost svih nas. Stvari će se mijenjati, nećemo da pričamo ništa unaprijed, idemo korak po korak“, kazala je ona kratko za naš portal, ističući da je Ministarstvo zdravlja otvoreno za saradnju.

Mnogi ne gaje optimizam da se problem s elektronskim zakazivanjem može lako riješiti. Predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore, Milena Popović Samardžić, nedavno je upozorila da će taj sistem imati dalekosežne posljedice po naše zdravstvo.

„Značajno poskupljuje zdravstveni sistem koji ionako nema dovoljno novca za održiv rad, dolazi do opterećenja sekundarnog i tercijarnog nivoa – gdje već imamo značajan deficit ljekara – što dodatno unosi haos u svakodnevni rad i podstiče njihov dalji odliv“, podvukla je ona.

Izabrani ljekari s kojima smo razgovarali, a koji su željeli da ostanu anonimni, požalili su nam se da gotovo polovinu radnog dana provode u zakazivanju pregleda.

„Dešava se da, jednostavno, nema slobodnog termina i da pacijenti po nekoliko puta dolaze kako bi im zakazali pregled. Umjesto da liječim ljude i da im se stručno posvetim, vrijeme gubim u zakazivanju“, kazao nam je jedan izabrani doktor iz Podgorice.

A upravo to su i zamjerke pacijenata, koji, s razlogom, protestuju što doktori više vremena posvećuju računaru nego njima.

„Prije nekoliko dana sam pošao da izvadim uput za specijalistu. Predstavio sam ljekaru problem, a on je skoro pola sata tipkao po tastaturi…“, samo je jedna od žalbi nezadovoljnih pacijenata.

Zdravlje na čekanju: Predsjednica Sindikata zdravstva (pri Savezu sindikata Crne Gore), dr Ljiljana Krivokapić, ukazuje da je neodazivanje pacijenata na zakazane preglede veliki problem za ljekare. Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da su od 22. do 29. aprila, od ukupno zakazanih 10.639 pregleda obavljena 7.784. Time je, kažu, nastavljen trend velikog broja nerealizovanih pregleda.

„Nije nam problem sam način zakazivanja, već to što mnogi pacijenti koji imaju zakazano ne dođu ili se ne odjave na vrijeme. Tako se stvara mnogo veća lista čekanja nego što zapravo jeste. Ako su spriječeni da dođu na zakazani pregled, pacijenti treba da nazovu izabranog doktora i otkažu pregled. To otvara mogućnost za zakazivanje pregleda novom pacijentu“, napominje dr Krivokapić za Portal Analitika.

No, ovdje je stvar u nečem drugom: mnogi građani tvrde da je jedino što ih sprječava da se odazovu ljekaru to što na specijalističke preglede čekaju čak i po nekoliko mjeseci (sic!), pa su zbog bolesti prinuđeni da idu u privatne ambulante. Upravo se na ovom primjeru ogleda sva neefikasnost reforme crnogorskog zdravstva.

Iz Ministarstva zdravlja će, piše crnogorska štampa, tokom sedmice predstaviti novi servis zakazivanja/otkazivanja specijalističkih pregleda, koji podrazumijeva da će telefonski automat pozivati pacijente nekoliko dana pred zakazani pregled kako bi se dobila potvrda hoće li pacijent doći ili ne, pa će tako baza automatski biti ažurirana i oslobođeni termini. Kako je saopšteno iz resora zdravlja, kada govorni automat pozove pacijenta on će za potvrdu dolaska na specijalistički pregled pritisnuti, najvjerovatnije, broj 1, a za otkazivanje, kako je za sada predviđeno, broj 9. Da ne idemo dalje, zapitajte se samo hoće li ovakvo rješenje predstavljati problem našim najstarijim građanima?

Iako ćutanje Ministarstva zdravlja i Udruženja doktora izaziva opravdane sumnje u iskrenost njihovog dogovora, dr Krivokapić tvrdi da su već vidljiva određena poboljšanja u sistemu elektronskog zakazivanja.

„Do prije nekoliko dana izabrani doktor u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koliko god pokušavao, nije mogao da obriše pacijenta koji je spriječen da dođe na pregled. Od prije dva dana, i to je moguće“, navodi naša sagovornica, pozivajući nadležne da rasterete izabrane ljekare administrativnog posla.

„To se može uraditi angažovanjem viših sestara ili sestara s fakultetom. Sistematizacijom bi zaista trebalo prepoznati to mjesto. Ljekari ne mogu biti administratori“, podvlači dr Krivokapić.

Nezadovoljstvo izabranih doktora i pacijenata elektronskim zakazivanjem samo je jedan od simptoma sistemske bolesti crnogorskog zdravstva, koja se manifestuje sve češćim odlascima naših najboljih ljekara u inostranstvo, liječenjem djece SMS porukama, najskupljim ljekovima u regionu… Sistem koji ne liječi sebe, budite sigurni, ne može liječiti druge.

Izvor: Portal analitika

Related Post

Ostavi komentar