Na samom početku veoma je važno da upamtite jednu veoma važnu stvar: Bebe plaču i to je normalno!

Plaču iz hiljadu razloga:

 • Adaptiraju se na nov život
 • Imaju grčeve
 • Vruće im je
 • Hladno im je
 • Gladne su
 • Žele blizinu majke
 • Prestimulisane su

Da li ste znali da se bebe rađaju 3 mjeseca prije nego što su potpuno spremne za život van materice?

Beba se rađa kada posteljica ostari i prestane da vrši svoju funkciju i kada je beba dovoljno zrela da preživi, a opet i dovoljno mala da može da rodi prirodnim putem. Međutim, mnoge funkcije malog bebinog organizma su još nedovoljno zrele. Možda ćete misliti da je krevetac koji ste pripremili idealno mjesto za vašu tek rođenu bebu ali beba to ne vidi tako. Za nju je svijet u koji je došla izuzetno zbunjujuć i prepun stimulusa koji je bombarduju sa svih strana.

Vaša beba dolazi na svijet iz vode na suvo, iz mraka u svijetlo, iz materice u kojoj su zvuci drugačiji u odnosu na spoljašnje, u kojoj se hranila preko posteljice. Morate priznati, za bebu je dolazak na ovaj svijet ogromna promena.

“Beba koja, odjednom, osjeti oči, nos, crijeva, osjeća sve to kao jednu ogromnu, rastuću konfuziju” –  Vilijam Džejms, psiholog

NISU SVE BEBE ISTE:

Neke bebe će se lakše navići na ovaj sijvet. A nekima će to zaista biti teško.

Kako im pomoći?

Ono što će bebu umiriti i pružiti joj utjehu jeste imitiranje materice i života u njemu. Poklonite vašoj bebi još jedan trimestar koji bar liči na svijet iz kojeg je došla.

10 NAJBOLJIH NAČINA ZA IMITIRANJE MATERICE/UMIRIVANJE BEBE: 

 1. Držanje
 2. Plesanje
 3. Ljuljanje
 4. Povijanje
 5. Šumovi ili pjevanje
 6. Vožnja kolima
 7. Šetnje napolju
 8. Hranjenje
 9. Cucle
 10. Ljuljaške

METODA 5 “S”- OVA

Autor knjige pod nazivom Najsrećnija beba u kraju, pedijatar Harvi Kap, otkriva 5 jednostavnih koraka za umirivaje bebe koja plače:

Prvo “S”: Swaddle the baby – povijanje

Čvrsto povijanje čini da se vaša beba osjeća kao da se nekim čudom vratila u matericu i zadovoljava njenu čežnju za stalnim dodirivanjem i osjećajem umotanosti (kao u materici). Povijanje sprječava nekontrolisane pokrete bebinih ruku i nogu koje mogu da dovedu do neutešnog plakanja.

Drugo “S” : Side or stomach position – Stavljanje bebe na stranu ili stomak

Mnoge bebe su zadovoljne dok leže na leđima ako su dobro raspoložene. Ali kad beba plače, ukoliko je spustite na leđa ona ima osjećaj slobodnog pada (pad iz majčinog naručja) što aktivira takozvani Morov refleks pa beba počinje da se bacaka i vrišti. Položaj na stranu ili stomak isključuje ovaj refleks pa će se beba umiriti.

treće “S”:  Shushing – Šuštanje

Bebina omiljena muzika se vama možda neće dopasti ali nju će gotovo sigurno umiriti. Jak, oštar zvuk šuštanje je zvuk koji je slušala u stomaku 9 mjeseci. To je zvuk krvi koja protiče kroz mamine vene, mačino srce i zvukovi kroz vodu. Zato bebe umiruju zbuci usisivača, fena i sličnih uređaja.

Četvrto “S”:  Swinging – Ljuljuškanje

Novorođene bebe su kao mornari koji su posle 9 mjeseci provedenih na moru izašli na kopno. Iznenadni nedostatak kretanja može da ih izludi. Zato je ljuljuškanje beba oduvjek jedan od najčešćih metoda kojom roditelji umiruju svoje bebe. Ljuljanje obično na početku mora da bude energično da bi se beba smirila, a onda se može svesti na nježnije kretanje. Bebu možete ljuljati na rukama, u marami za nošenje beba, kolicima, kolijevci, njihalicama i ljuljaškama za bebe, možete sa njom izaći u šetnju ili je vozati kolima.

Peto “S”: Sucking – Sisanje

Sisanje je šlag na torti. Ono bebu koja je počela da se smiruje, uvodi u duboko i stabilno stanje mirnoće. Sisanje aktivira refleks za smirivanje i oslobađa hormone koji umiruju bebu. Beba se može umiriti sisanjem flašice ili cucle ali je ipak najbolje i najprirodnije sa maminom sisom.

Metodu 5S-ova mogu primjenjivati i tate ukoliko izuzmemo dojenje. Pogledajte kako ovaj tata to radi.

Pogledajte kako to radi pedijatar:

Ostavi komentar