1. Citrusno voće
Gorušica se često može javiti kao posljedica unosa voćnih kisjelina na prazan stomak. Gastritis i čirevi nastali kao posljedica gasritisa mogu nastati kao posljedica čestog konzumiranja citrusnog voća na prazan stomak.

2. Hladni gazirani napici
Ukoliko se konzumiraju na prazan stomak, hladna gazirana pića mogu da izazovu oštećenje sluzokože membrane i smanje dotok krvi u stomak. To za posljedicu ima usporeno varenje i tegobe u predjelu stomaka.

3. Banane
Ukoliko jedete banane na prazan stomak, one mogu dovesti do naglog porasta nivoa magnezijuma u krvi, što može dovesti do oštećenja srca.

4. Začinjena hrana
Uzorkuje oštećenje i iritaciju digestivnog trakta. Povišen nivo kisjeline u stomaku je takođe jedna od posljedica konzumiranja jako začinjene hrane na prazan stomak.

5. Krastavac i ostalo zeleno povrće
Sirovi krastavac i ostalo zeleno povrće je bogato amino-kiselinama. Ona mogu da izazovu gorušicu i bolove u predjelu gornjeg dijela stomaka.

6. Paradajz
Ovo voće sadrži visoki nivo tanina koji dovodi do povećanja kijselosti u stmaku, a to za posljedicu često ima pojavu gastritisa.

7. Kruške
Sirova vlakna iz krušaka loše mogu da utiču na vaš stomak i izazovu nelagodnost u stomaku, mučnine i loše varenje.

8. Mlječni proizvodi
Mlječne kisjeline koje unosimo kroz ove proizvode bivaju ubijene od strane hlorovodonične kisjeline iz stomaka. Zato unos mlječnih proizvoda ima veoma mali benefit za naš organizam kada ih konzumiramo na prazan stomak.

9. Slatkiši
Unos slatkiša na prazan stomak izaziva nagli porast nivoa insulina, a to može da ima loš uticaj na pankreas.

10. Lisnato tijesto
Kvasci sadržani u tijestu mogu značajno da iritiraju stomak i izazovu naduvenost nadimanje.

Ostavi komentar