Vaša tiroidna (štitna) žlijezda – žlijezda u obliku malog leptira, locirana u osnovi grla – najjači je dio Vaše unutrašnje anatomije. Hormoni koje ispumpava regulišu sve, od apetita do energetskih nivoa za Vaš tjelesni unutrašnji termostat. Sve je u redu kada ova žlijezda pravilno radi. Iz razloga što je vaša tiroidna žlijezda toliko svestrana, ako radi nepravilno, to se može osjetiti na mnogo različitih načina

„Kada se govori posebno o hipotireozi  ili nedovoljno aktivnoj tiroidi, teško je napraviti dijagnozu samo na osnovu simptoma“ kaže Antonio Bijanko (Antonio Bianco), ljekar, dr.nauka, profesor interne medicine u medicinskom centru Univerziteta Raš u Čikagu (Chicago Rush Medical Center) i predsjednik Američkog udruženja za istraživanje tiroidne žlijezde (American Thyroid Association-ATA).

„Najbolji način uspostavljanja dijagnoze jeste putem testa krvi“, kaže Bijanko.

Dok je previše aktivna tiroida (hipertireoza) često jednostavnija za liječenje u smislu slabljenja njene funkcije, Bijanko kaže da većina simptoma, povezanih sa tiroidnom žlijezdom koja ne radi pravilno, takođe su karakteristike drugih sličnih zdravstvenih stanja  – uključujući depresiju, menopauzu ili sindrom hroničnog umora. „Kažemo da su simptomi preaktivne ili neaktivne tiroide sugestivni, ali laboratorijska potvrda je uvjek potrebna“, kaže on.

Iz razloga variranja simptoma, mnogo ljudi živi sa problematičnom tiroidom a da to ni ne primjećuju. ATA procjenjuje da 20 miliona Amerikanaca pati od nekog problema vezanog za rad tiroidne žlijezde – kod 60% tih ljudi, dijagnoza nikada nije uspostavljena. Takođe, žene su 5-8 puta podložnije problemima sa ovom žlijezdom nego muškarci, navodi se u saopštenju ATA-e.

Iako ni jedno individualno zdravstveno pitanje nije znak da sa tiroidom nešto nije u redu, postoje simptomi koji su češće povezani sa preaktivnom ili slabo aktivnom tiroidom. Objasnićemo te simptome i poučiti vas šta učiniti ako ih osjetite.

Neaktivna tiroidna žlezda (Hipotireoza)

Prema Bijanku i izvorima iz Udruženja za istraživanje endokrinog sistema (Endocrine Society), simptomi uključuju:

 • Hipotireozu
 • Osjećanje hladnoće stalno ili većinom vremena
 • Hronični umor ili bol u mišićima
 • Suva koža
 • Gubitak kose
 • Abnormalno teške menstruacije
 • Gojenje
 • Konstipacija (zatvor)

Ako imate jedan ili više ovih simptoma, Bijanko preporučuje posjetu ljekaru i testiranje krvi. „Test mjeri serum hormona koji stimuliše tiroidnu žlezdu ili TSH“ , objašanjava on.

Ako Vaš test krvi pokazuje TSH nivo 0.4-4.5 milijedinica po litri (mU/L) to je normalno. Ako Vaš test pokazuje 10mU/L ili više, sigurno je da bolujete od hipotireoze. Ako se nalazite između 4.5 i 10 mU/l, ulazite u sivu zonu – što Bijanko naziva subkliničkom hipotireozom. „Ne postoje jasni faktori rizika ili zdravstvena stanja povezana sa TSH u ovom rangu, tako da ovo liječimo od slučaja do slučaja“, navodi on.

Zavisno od toga kako se osjećate i kakav Vam je test krvi, Vaš ljekar će Vam pomoći da odlučite da li je hormonska terapija odgovarajuća.

Preaktivna tiroidna žlijezda (Hipertireoza)

Prema Bijanku i Udrženju za istraživanje endokrinog sistema (Endocrine Society), simptomi uključuju:

 • Hipertireozu
 • Buljavost očiju
 • Osjećanje vrućine cijelo vrijeme
 • Ubrzano lupanje srca, posebno tokom vježbanja
 • Anksioznost ili nervozu
 • Probleme sa vidom
 • Gubitak tjelesne težine
 • Pojačano znojenje i/ili ljepljive ruke
 • Pojačan rad crijeva
 • Periode abnormalno dobrog raspoloženja

Bijanko kaže da preaktivna tiroida je jednostavnija za dijagnostiku pa čak i samo na osnovu simptoma. Ipak, ljekar će htjeti da potvrdi dijagnozu pomoću TSH serum testa.

„Ako je Vaš TSH na nuli, to je klinička hipertireoza i vrlo je moguće da patite od svih navedenih simptoma“, kaže Bijanko. Ako je Vaš TSH nizak ali iznad nule, ljekar će vjerovatno i dalje htjeti da Vas ipak tretira – pa čak i da ne patite ni od jednog od navedenih simptoma.

Evo zašto: „Višak tiroidnih hormona je povezan sa atrijalnom fibrilacijom, dakle utiče na srce i može dovesti do stvaranja krvnih ugrušaka i moždanog udara“, kaže Bijanko. Istraživanje je takođe povezalo preaktivnu tiroidu sa visokim rizikom od osteoporoze.

Dakle, za razliku od subkliničke hipotireoze, subklinička hipertireoza može zahtijevati tretman pa čak i ako se osjećate dobro, dodaje on.

Suština

Problemi sa tiroidom su nestalni i nepredvidivi. Zbog toga što se simptomi razlikuju od osobe do osobe, dijagnostikovanje je veoma teško. Ukoliko primijetite nekoliko gorenavedenih simptoma, a posebno ako se pojave odjednom, obavezno se obratite ljekaru.

Ostavi komentar