Imate upaljenu ili iziritiranu kožu? Svrbi vas? Ništa od toga nije nimalo zabavno, posebno ako znate da određena stanja u zdravlju kože mogu ukazivati na druge zdravstvene probleme.

Stanje u kojem se nalazi vaša koža povezano je s onim što se događa unutar vašega organizma. Povezanost između kožne bolesti i neke druge potencijalne pacijenti ne bi trebali isključiti. Pogledajte kako četiri kožne bolesti mogu značiti mnogo više od sebe samih.

EKCEM

Ekcem je najčešći oblik dermatitisa koji je karakteriziran hronično upaljenom kožom, svrbežom ili mjehurićima na koži. Ekcem može upućivati na insomniju, odnosno nesanicu. A pacijenti koji boluju od te bolesti imaju veću mogućnost dovesti se do traumatičnih iskustava kao što su automobilske nesreće i sl. Isto tako, ekcem se najčešće tretira steroidima koji mogu dovesti do pogoršanja zdravlja vaših kostiju.

PSORIJAZA

Psorijaza je autoimuna bolest koja je često popraćena – artritisom. Ono što je dobro jest da se u posljednje vrijeme psorijaza tretira lijekovima koji povoljno djeluju i na artritis. Isto tako, psorijaza je povezana i sa zdravljem kardiovaskularnog sistema.

HIPOSTATSKI DERMATITIS

Ova vrsta dermatitisa može ukazivati na – dijabetes. Dijabetes je uvelike povezan s raznim kožnim oboljenjima, jakim svrabom, sporim zarastanjem rana i ožiljaka i sl.

VITILIGO

Osobama koje pate od ove autoimune bolesti simptomi se itekako mogu povećati ako su konstantno i svakodnevno izloženi stresu. Stres sigurno ne uzrokuje ovu bolest, ali svakako može biti okidač. Međutim, jedna dobra vijest osobama s vitiligom: manja je mogućnost za ravijanje melanoma.

Ostavi komentar