Izostanak menstruacije, sumnja na trudnoću te pojačan iscjedak iz vagine samo su neki od problema koje žene najčešće dovedu u ginekološku ordinaciju.

1. POJAČAN ISCJEDAK IZ VAGINE

Jedan od najčešćih simptoma na koji se žene žale u ginekološkoj ordinaciji je pojačan ili promijenjen izgled iscjetka iz vagine, neugodnog mirisa, promijenjene boje ili praćen iritacijom, svrbežom i peckanjem. Može biti udružen sa bolovima u donjem dijelu trbuha ili učestalim bolnim mokrenjem. Najčešće će biti dovoljna primjena specifičnih vaginalnih tableta (vaginaleta), ali ako se sumnja na pridruženu upalu mokraćnog mjehura te jajnika i jajovoda, potrebno je sprovesti liječenje antibiotikom oralnim unošenjem, ponekad i kombinacijom antibiotika.

Danas je popularno samoliječenje i liječenje različitim biljnim preparatima što neće biti dovoljno ako je u pitanju upala jajnika i jajovoda te tinjajuća neprepoznata upala može dovesti do dugoročnog oštećenja funkcije jajovoda, a time i neplodnosti.

2. METODE KONTRACEPCIJE

U našem društvu se još uvijek nedovoljno primjenjuju sigurne metode kontracepcije. U adolescentnoj dobi kada se očekuju kraće veze i više partnera, preporučuje se kondom jer ujedno štiti od polno prenosivih bolesti. U stabilnim vezama uz detaljno uzetu ličnu i porodičnu anamnezu sa visokom sigurnošću se mogu preporučiti kontracepcijske tablete. Nakon 35. godine života, kod gojaznih osoba, žena koje puše ili imaju neke prateće bolesti, prvi izbor je unutarmaternični uložak (“spirala”). Važno je naglasiti da gojaznost, nereguliran krvni pritisak, pušenje, fizička neaktivnost, prekid neplanirane trudnoće imaju puno veće zdravstvene rizike nego samo korištenje kontraceptivnih pilula.

U ginekološkoj praksi se kontraceptivne tablete često primjenjuju u liječenju nepravilnih neredovitih menstruacija, bolnih i obilnih menstruacija, prevencije nastanka cista jajnika, policističnih jajnika, endometrioze itd.

3. NEPRAVILNA KRVARENJA

U periodu pred menopauzu, često se pojavljuje skraćen ciklus, nepravilna i produžena krvarenja te klimakterične tegobe (nesanica, valunzi, promjene raspoloženja, smanjena koncentracija). To su tzv. disfunkcijske promjene koje nastaju zbog smanjenog stvaranja hormona u jajniku. U liječenju primjenjujemo gestagene (nadoknada progesterona) ili hormonsko nadomjesno liječenje. Prije svake hormonske intervencije treba isključiti tzv. organske bolesti materice i jajnika koje se češće pojavljuju u toj dobi – hiperplazija sluznice maternice, polipi, miomi, ciste jajnika itd.

4. INKONTINENCIJA

Inkontinencija (nevoljno oticanje mokraće) je problem koji ometa ženu u njenom psihičkom, intimnom i profesionalnom funkcionisanju. Procjenjuje se da neki oblik “bježanja mokraće” ima svaka dvadeseta žena prije 40. godine te svaka peta žena nakon 45. godine života. Uzroci i tipovi inkontinencije mogu biti različiti te se i liječenje razlikuje – od vježbi jačanja karličnih mišića, primjene tzv. antimuskarinskih lijekova, vanjske magnetske inervacije i elektrostimulacije, preparata sa hijaluronskom kiselinom, primjene lasera sve do operacijskih zahvata.

Dok je ženama u prošlosti cilj ginekoloških pregleda bio na vrijeme otkriti i operisati tumor, nakon menopauze su rjeđe dolazile na ginekološke kontrole, a ginekolozi su se puno lakše odlučivali odstraniti maternicu zbog obilnih krvarenja, danas se nastoji izliječiti, ali što manje narušiti integritet polnih organa – sve više pažnje se posvećuje kvalitetu života i spolnosti žene. Izazovi za ginekologa su sve veći, osim specifičnih stručnih znanja mora imati razumijevanja za sve aspekte seksualnosti i intime te odgovarajući psihološki pristup pojedinoj ženi.

Ostavi komentar