Zašto je detoksikacija organizma uvijek dobar izbor i kako je unutrašnja ljepota važnija od one spoljne? Moram li i vježbati da bih smršao ili je dovoljno da se hranim umjereno, zdravo i raznoliko? Je li stvarno nužno tačno brojiti svaki dan unesene kalorije ili ipak ne?

Odgovore na ova i neka druga pitanja potražili smo kod relevantnih stručnjaka koji objašnjavaju šta vam je i kako činiti želite li živjeti zdravo, hraniti se pametno i vježbati pravilno. Vjerujemo da ćete se uz njihova objašnjenja lakše i jednostavnije okrenuti zdravom načinu života.

Poriv da jedemo slatko znači da organizmu nešto nedostaje 

Mirela Matić, magistar nutricionizma ističe kako žudnja za određenom hranom upućuje na to da organizmu nešto nedostaje. Najčešće je riječ o trenutnom nedostatku nekog minerala. Ako žudimo za slatkim, velika je vjerovatnoća da nam u tijelu nedostaje hroma ili magnezijuma. Umjesto da želju ugasimo šećerom, preporučuje se uzimanje hroma koji je važan za normalnu funkciju insulina u tijelu i normalan protok šećera u krvi.

Dijeta bez vježbanja ne može dovesti do željenih rezultata 

Svjetski prvak u body buildingu, Sandi Imerović, napominje ako vježbate, daleko ćete brže doći do cilja i kraće ćete biti na dijeti.

“Međutim i bez vježbanja moguće je donekle skinuti višak kilograma, ali sam siguran da većina nas uz gubitak kilograma ipak teži oblikovanom i čvrstom tijelu koje je produkt fizičke aktivnosti.”, kaže Imerović, za Večernji dnevnik.

Što se više znojimo tokom vježbanja, sagorijevamo više kalorija 

Više znojenja povezano je s trošenjem više kalorija, no bitno je da je do takvog znojenja došlo radom i oslobađanjem energije, a ne isključivo hlađenjem tijela. Pojačano znojenje utiče na ubrzanje metabolizma, a Andrea Rukavina, magistarka kineziologije, naglašava kako to znači i veću potrošnju kalorija, no svakako se preporučuje da se znojenje podstiče isključivo radom, a ne odijevanjem odjeće koja ne diše. Često se susrećemo sa zabludama da ćemo istopiti salo omotamo li se u celofan i time pojačamo znojenje, no masti se ne tope isključivo znojenjem, već sagorijevaju u mitohondrijima.

Svakodnevno moramo brojiti kalorije 

Svako bi trebalo da poznaje osnove funkcionisanja tijela, pa tako i koncept kalorija. No Bojan Stojnić kao magistar nutricionizma nije zagovornik njihovog stalnog brojanja jer ono najčešće opterećuje, a bez stručne kontrole može rezultirati i poremećajima u prehrani. Stoga bih onima kojima je to potrebno, ili onima koji žele bolje kontrolisati svoju prehranu, preporučio da brojenje kalorija prepuste nutricionistima koji vam neće dopustiti da u svrhu maksimalne redukcije kalorijskog unosa zanemarite svoj nutritivni unos, odnosno kvalitet prehrane te će vas zaštiti od potencijalnog razvoja nezdravog odnosa prema hrani.

Detoksikacija organizma najbolji je put do ljepote 

Osnovni regulatori naše ljepote naše su prehrambene navike, odnosno sposobnost našeg tijela u eliminaciji različitih produkata razgradnje hrane, toksina kojima smo svakodnevno izloženi. Detoksikacija je prirodni tjelesni proces eliminacije otrova te je najbolje rješenje u prevenciji bolesti te njezi i održavanju prirodne ljepote tijela. Svake sekunde naše tijelo vodi bitku s toksinima koji, ne uklone li se iz tijela, ostavljaju ružan pečat na našoj koži, kosi i noktima koji su glavni spoljni pokazatelji naše “unutrašnje ljepote” kaže Goran Purić, dipl. ing. prehrambene tehnologije.

Ostavi komentar