Ni jedno mlijeko ne može u potpunosti da zamijeni majčino mlijeko. Međutim, nisu sve majke u prilici da doje. Adaptirano mlijeko nije ili ne treba da bude izbor ali može čak da pomogne i podrži dojenje posebno u početku kada majci još mlijeko nije krenulo ili kada su mama i beba iz bilo kog razloga odvojena.

Kada majka ne može da doji to utiče na njeno samopozdanje u ulozi majke. A negativni komentari okoline kao i brojne zablude o ad mleku još vše otežavaju stvar.

Izvdajamo za vas neke od najčeških mitova o adaptiranom mlijeku.

AD mlijeko je hemija
Adaptirana mlječna formula nije hemija već mlijeko u prahu čiji sastav je strogo kontrolisan i određen tako da zadovoljava potrebe bebinog organizma. Ne, nije u pitanju nikakav otrov već potpuno bezbjedna hrana za bebu koja usled nedostatka majčinog mlijeka nema drugi izbor.

Dohrana je isto što i kravlje mlijeko
Adaptirana mlječna formula se pravi od kravljeg mlijeka ali se posebnim procesom proteini iz kravljeg mlijeka razgrađuju, mlijeko se adaptira kako bi po sastavu bilo što približnije majčinom mlijeku i da bi ih bebin organizam lakše vario. Prerano uvođenje kravljeg mlijeka može dovesti do anemije, što kod upotrebe ad mlječne formule nije slučaj.

Dohrana ometa proces povezivanja/zbližavanja majke sa bebom
Dojenje samo olakšava bonding (proces zbližavanja majke i bebe) ali to nikako ne treba da znači da mame koje ne doje ne mogu da se povežu sa svojom bebom.

Nije svaka mama koja doji senzitivna i čvrsto povezana sa bebom, a isto tako majke koje ne doje mogu se povezati sa bebom hraneći je na flašicu.

Međutim, važno je na koji način ćete hraniti bebu. Stavite bebu u položaj kao da je dojite, neka beba bude u što većem kontaktu sa vama, ostvarite kontakt očima sa njom.. I zapamtite, postoji mnogo načina da se povežete sa bebom, dojenje ili hranjenje bebe na flašicu u majčinom zagrljaju je samo jedan od načina.

Dohrana smanjuje količinu mlijeka
Količina mlijeka zavisi od potrebe i potražnje. Šta to znači? Što više beba sisa to se više mlijeka stvara u dojkama. Međutim, ukoliko beba isprazni dojku pa joj nakon toga dodate ad mlijeko, to ne može uticati na proizvodnju mlijeka. Zato je važno da prije nego što posegnete za upotrebom adaptiranog mlijeka provjerite da li je količina mlijeka koju imate dovoljna.

Bebe na dohrani nisu pametne i zdrave kao dojenje
Majčino mlijeko svakako ima prednost u odnosu na bilo kakvu zamenu i sadrži sve ono što je bebi potrebno. Međutim i ad mlečne formule koje se danas nalaze na tržištu sadrže prebiotike koji potpomažu imuni sistem kao i masne kiseline koje pozitivno utiču na mozak bebe i korisne su za bebino zdravlje i razvoj.

Ostavi komentar