U potrazi za bistrom i zdravom kožom ponekad stavljamo na lice i ono što možda nije najbolji izbor ili pak loše djeluje na našu kožu.

Uvijek postoje upitni proizvodi za koje dermatolozi ističu da bi bilo dobro da se izbjegavaju jer mogu samo pogoršati situaciju kože, umjesto da izliječe.
“Često ljudi s aknama ili kožnim problemima koriste razne proizvode kako bi to riješili. No, manje je ponekad više”, ističe dermatolog Brooke Jackson.

Stalno nanošenje novih proizvoda može izazvati čak iritacije na licu, kaže Jeanine Downie, američki dermatolog..

Dermatolozi su napisali koji su proizvodi jednako štetni za kožu koliko su i skupi.

1. Kućni hemijski piling

Možda ponekad nemate vremena da odete kod kozmetičarke ili pak mislite da kod kuće možete napraviti jednaku stvar za manje novaca. No, u tom slučaju se često naručuju razni piling proizvodi online koji nisu dovoljno testirani ili su prejaki za vašu kožu. Takođe, morate pripaziti koliko se često tretman radi jer previše čišćenja kože može dovesti do crvenila, ožiljaka i gubljenja pigmenta.

Netestirani proizvodi mogu izazvati alergične reakcije”, napominje dermatolog Angela Lamb iz New Yorka.

2. Kopneni sunđer

Kopneni sunđer dolazi od vrste tikve koja se naziva lufa.

Dermatolog Jeanine Downie objašnjava kako ne koristi tu vrstu sunđera jer je previše abrazivan i vrlo lako iritira kožu. Takođe, na razne spužve uglavnom se skupljaju bakterije koje potom ulaze u kožu i mogu ju trajno oštetiti.

3. Hidratizirajuća sredstva s kolagenom

Ovakvih je proizvoda mnogo, pa bi trebali pripaziti na sastav prije kupovine.

Vjerujem kako je molekul kolagena preveliki da bi djelovao lokalno na određenom dijelu lica, zato nema smisla da ih koristite jer potrebni sastojak ne ulazi u kožu, a vi ste skupo platili proizvod, objašnjava S. Manjula Jegasothy osnivač Instituta za kožu u Miamiju.

4. Pripravci za odmašćivanje lica

Borba protiv akni i bubuljica je ponekad mukotrpna i dugotrajna, no, nemojte koristiti lakši i brži način jer postoji mogućnost da kožu još više uništite.

Nema razloga da upotrebljavata abrazivne preparate za piling lica koji mogu biti iritirajući i izazvati hiperpigmentaciju. Uglavnom ih koriste pacijenti s aknama, a nisu svjesni da se akne ne mogu samo isprati s lica. Radije koristim lagane kreme koje ispirem s vodom, a potom obrišem lagano peškirom, kaže dermatolog Brooke Jackson.

5. Kućni microneedling uređaji

Tretman microneedlinga ipak zahtjeva znanje kozmetičara ili dermatologa. Iglice koje služe za čišćenje lica stvaraju malene rupice u koži, a lošim postupkom postoji mogućnost oštećenja kožne barijere i nastanjivanja bakterija.

U salonu radimo microneedling posebnim uređajima sa drugačijim frekvencijama te u kontrolisanim i čišćim uslovima, napominje dermatologinja Ava Shamban iz Los Angelesa.

Ostavi komentar