Sve mame se mršte kada se na koži njihovih beba pojavi i najmanja promjena. Neke od tih promjena su potpuno bezazlene, dok neke pak zahtijevaju liječenje. Opisujemo pet najčešćih.

Nježna bebina koža podložna je mnogim vrstama osipa. Neki djeluju zabrinjavajuće iako zapravo to nisu. Nudimo vam objašnjenja pet najčešćih kožnih promjena i rješenja za njihovo izlječenje.

TJEMENJAČA

O čemu je riječ?

Tjemenjača je seborični dermatitis kože glave koji se ispoljava u vidu žućkastih naslaga u obliku pečata. To je slojevita promjena kože na bebinom tjemenu do koje dolazi usljed pojačanog lučenja lojnih žlijezda. Ove promjene mogu da zahvate manju ili veću površinu bebine glave i treba ih pažljivo odstraniti.

Kako je spriječiti?

Najbolji način da spriječite njeno pojavljivanje jeste redovno pranje bebine glavice odgovarajućim bebi šamponom. Vodite računa o tome da šampon nanosite u malim količinama, bez pretjeranog sapunjanja i da bebinu kosicu dobro isperete pod mlazon mlake vode, jer je najčešći razlog stvaranja tjemenjače upravo taj što se roditelji plaše da trljaju bebino tjeme (zbog meke fontanele) pa stoga ne isperu dobro nanijeti šampon.

Kako je liječiti?

Ukoliko dođe do pojave tjemenjače, ne žurite – njeno otklanjanje mora da bude postupno jer u suprotnom može doći do komplikacija. Djelove glave na kojima se stvorila tjemenjača dva sata prije kupanja natopite bebi uljem ili sterilnim parafinskim uljem. Nakon toga, operite bebinu kosicu na uobičajeni način, dobro je isperite, nježno osušite mekim peškirićem, a zatim je obavezno očešljajte mekom četkom od prirodnih vlakana. Uz pažljive i nežne pokrete skidaćete samo nepoželjni sloj. Ako se prilikom češljanja stvori ranica, premažite je pantenol kremom.

EKCEM

O čemu je riječ?

Ekcem je hronična alergijska upala kože koja se manifestuje suvom, ispucalom kožom, crvenilom i svrabom. Ove promjene najčeće se javljaju na šakama, laktovima, koljenima i licu. Uzrok ovog oboljenja je nepoznat, ali smatra se da nastaje kao rezultat povezanog djelovanja nasljednog faktora i okoline. Mimo nasljednosti, izazivaju ga i alergeni poput kućne prašine, perja i nekih namirnica (kravlje mlijeko, jagodičasto voće i sl.). Bolest uglavnom počinje već u trećem mjesecu i najčešće se povlači do četvrte godine života djeteta. Nakon toga, može se javiti u blažem obliku i zadržati se i do adolescencije. Djeca oboljela od ekcema mogu imati sklonosti prema drugim hroničnim oboljenjima kao što su alergijski rinitis i astma.

Kako ga spriječiti?

Odjeća vaše bebe mora biti od čistog pamuka, naročito ona koja direktno ide na kožu. Osim toga, veoma je važna pravilna ishrana: dojite bebu što je duže moguće (najmanje šest mjeseci) i do navršene godine nemojte da joj dajete namirnice koje su poznate kao alergeni (citrusno voće, kravlje neadaptirano mlijeko, bjelance i sl.), naročito ako u vašoj užoj porodici postoje slučajevi bilo koje vrste alergije. Što se njege tiče, upotrebljavajte specijalna ulja za kupanje i hidratantne kreme za dječju kožu jer tada koža bebe postaje vlažnija i elastičnija, pa je samim tim rizik od iritacije znatno manji (“Nivea Nutri Sensitive”, “Linolla Fett” i sl). Održavajte higijenu u kući i često perite bebinu posteljinu. Pretopljavanje odjećom, kao i visoka sobna temperatura, takođe pogoršavaju stanje.

Kako ga liječiti?

Ne postoji određen lijek koji bi u potpunosti izliječio vaše dijete od ove bolesti. Terapija je usmjerena ka ublažavanju simptoma, pogotovo svraba i suvoće kože. Zimski period je najnepovoljniji (zbog grijanja) i tada uglavnom dolazi do pogoršanja stanja. Ukoliko je ekcem u vlažnom stadijumu, stavljajte djetetu obloge od fiziološkog rastvora koji ublažava svrab. Često se kao prenvetiva primjenjuju i antihistaminici, lijekovi koji sprječavaju alergijske reakcijie i djeluju sedativno tj. umire dijete kako bi moglo lakše da zaspi. Kortikosteroide i anti-histaminike davati djetetu samo uz prethodno ljekarsko odobrenje!

ZNOJNICE

O čemu je riječ?

Usljed blokiranosti znojnih žlezda, znoj ne može slobodno da isparava pa se nakuplja ispod kože stvarajući osip na tijelu djeteta. Javlja se kao posljedica vrućine tokom ljetnjih mjeseci ili u slučaju pretopljavanja djeteta, što je specifično za zimske periode. Najčešće se ispoljava u vidu crvenih tačkica i plikova u predjelu glave, grudi, ramena i vrata.

Kako ih spriječiti?

Oblačite bebi pamučnu odjeću ili odjeću od lakih i prozračnih materijala. Vodite računa o tome da joj nije pretoplo već ugodno toplo, a to nemojte provjeravati pipanjem ručica i nožica, već stomačića (ako je on na dodir topao, bebi nije hladno).

Kako ih liječiti?

Tegobe se mogu manifestovati na više načina i svaka od njih ima poseban tretman. Ukoliko su ispoljene u vidu svraba, preporučuju se losioni na bazi kalamina (cinkovog oksida) ili oni sa dodatkom ljekovitog bilja. U pojedinim slučajevima koriste se lanolinske kreme koje sprečavaju začepljenje izvodnih kanalića žlijezda znojnica i nanose se kao melemi. U najtežim oblicima upotrebljavaju se masti i kreme iz grupe kortikosteroida, ali se oni nipošto ne smiju primjenjivati bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

PELENSKI OSIP

O čemu je riječ?

Pelenski osip je česta pojava koja “napada” čak i najnjegovanije guze. Ako uzmemo u obzir hemikalije koje se nalaze u sastavu vlažnih maramica, vlažnost mokraće i stolice, kao i pelenu koja im je konstantno pripijena uz guzu, onda baš i nije teško pretpostaviti zašto nastaje osip. Postoji mnogo načina kako ograničiti pojavu pelenskog osipa, ali on će se s vremena na vrijeme pojaviti i pored svih preduzetih mjera zaštite.

Kako ga spriječiti?

Često bebi mijenjajte pelene. Po mogućnosti, koristite one izrađene od najfinijeg pamuka. Isprobajte razne vrste pelena – ako vam jedne ne odgovaraju, možda će druge biti prave. Ukoliko ste se opredijelili za upotrebu platnenih pelena, vodite računa o tome čime ih perete i obavezno ih isperite dva puta. Pri mijenjaju pelena, detaljno obrišite bebinu guzu i pišu, otklonite vaticom namočenom u mlaku vodu sve ostatke urina ili stolice. Nakon toga, pažljivo osušite bebinu guzu (mekim flanelom ili još bolje, sušenjem na vazduhu), pa zatim namažite genitalnu regiju debelim slojem odgovarajuće kreme.

Kako ga liječiti?

Ako se ojed ipak pojavio, nakon kupanja ne brišite bolna mjesta, već položite raspovijenu bebu na stomak i ostavite je da leži dok se bebina guza sama dobro ne osuši. Mjesta napadnuta ojedom nežno namažite kremom na bazi cinka, a zatim prepovijte bebu. Dok se osip ne povuče, mijenjajte joj pelene svakih sat-dva vremena.

MILIJE I AKNE

O čemu je riječ?

Bjeličasta ispupčenja koja izgledaju kao zrna prosa na bebinom nosu, bradi i obraščićima nazivaju se milije, dok su sitne crvene tačkice na bebinim obrazima poznate kao novorođenačke aknice. Ove pojave nisu lijepe na oko, ali nisu ni razlog za brigu. Mnoge bebe se rađaju sa milijama, dok se aknice razvijaju tri do četiri nedjelje posle rođenja, a pojedine bebe imaju oba problema istovremeno. Milije se javljaju kada djelići bebine kože postanu “zarobljeni” u porama površine kože, a akne su povezane sa hormonskim promjenama. Obe promjene povlače se same od sebe.

Kako ih spriječiti?

Ne možete baš mnogo da učinite kako biste spriječili njihovu pojavu. Najjednostavnije rješenje jeste da lice svoje bebe redovno perete vodom i uživate u njegovoj čistoći.

Kako ih liječiti?

U većini slučajeva milije nestanu same od sebe za nekoliko nedjelja. Akne se takođe brzo povuku, mada se u rijetkim slučajevima zadržavaju i po nekoliko mjeseci. U međuvremenu, perite bebino lice toplom vodom (ili blagim čajem od kamilice), dva do tri puta dnevno, i nježno ga utapkajte peškirom da se dobro osuši. Ne koristite losione za čišćenje lica. Ni u kom slučaju nemojte istiskivati akne ili trljati milije jer ćete prouzrokovati veći problem ili još gore – infekciju. Ukoliko se ove pojave ne povuku u roku od tri mjeseca, potražite pomoć ljekara.

Ostavi komentar