Ne moraju samo bolovi u stomaku pokazivati da nešto nije u redu s vašim želucem. Pogledajte koje znakove svoga tijela nipošto ne biste smjeli ignorisati jer vam vjerovatno govore da je vrijeme za odlazak kod ljekara.

IMATE IZRASLINU U GRLU

Kada vam otežano gutate i to stanje traje izvjesno vrijeme, bilo bi dobro da se javite ljekaru. Nekada čak pijenje vode može biti bolno. Ako vam život otežava učestalo i neprestano kašljanje, štucanje ili osjećaj sitosti nakon svega nekoliko zalogaja hrane, javite se ljekaru.

ČESTIO IMATE GASOVE

Gasovi su normalna stvar i uglavnom su shvaćeni kao normalna pojava. Naime, prosječna i zdrava osoba dnevno ispusti oko 2 l gasova. Međutim, kada ste naduti imate potrebu za njima tokom cijeloga dana i kada dođe do neobjašnjivoga i iznenadnoga gubitka kilograma, može biti znak da vam je želudac zaražen raznim bakterijama zbog čega biste trebali potražiti pomoć stručnjaka.

KAIŠ VAS ODJEDNOM STEŽE ILI VAM JE PREVELIK

Ako pantalone ne možete zakopčati, a to se dogodilo odjednom, to može biti zbog prejedanja ili gutanja previše vazduha, ali ako se pojavi iznenada, a nadutost ne prolazi tako brzo, svakako se javite ljekaru. Iako ih ne uzrokuju iste stvari, jednako važi i za slučaj kada su vam pantalone odjednom prevelike. To može upućivati na celijakiju i slične bolesti u kojima vaš organizam nije u mogućnosti da probavi određene nutrijente.

STOLICA VAM JE CRNA

Sigurno će se svima upaliti znak za uzbunu ako u svojoj stolici vide tragove krvi. Međutim, krv može uzrokovati i to da vaša stolica bude crna. Stoga, ako znate da niste jeli neku hranu koja će vašu stolicu obojati u crno, svakako poslušajte znakove koje vam tijelo šalje i posjetite ljekara.

IMATE NIZAK NIVO GVOŽĐA

Gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima da ravnomjerno raspodijele kiseonik na cijelo tijelo. Kada vam fali gvožđa u organizmu, brže ćete se umarati, imaćete glavobolje, gubićete kosu i osjećaće te malaksalost. Osim toga, manjak gvožđa može ukazivati na različite probleme povezane s probavnim sistemom. Iako nije nužan znak za uzbunu, svakako obratite pažnju i na ovaj detalj.

Ostavi komentar