Kada pređete prag tridesetih, redovne kontrole, analize, provjere zdravlja se podrazumijevaju. Ako redovno odlazite kod ljekara, imate dobre šanse da produžite  i značajno poboljšate kvalitet života.

Posle 30. neophodno je da jednom godišnje radite analizu krvi

MAMOGRAF
Redovna kontrola grudi, najbolja je prevencija raka dojke, a posle 40. ženama se preporučuju pregled mamografom. Ukoliko je neko od vaše porodice bolovao od ove vrste malignog tumora, posavjetujte se sa ljekarom koliko često treba da odlazite na kontrolne preglede.

OČNI PREGLED
Ako nosite naočare ili sočiva ljekarski pregled kod oftomologa se podrazumijeva barem jednom godišnje. U suprotnom možete provjeravati vid jednom u dvije godine. Žene su sklonije „očnim smetnjama“, pa zato dodatno obratite pažnju.

TEST SLUHA

Kada napunite 50 godina odlazak na audiogram (pomoću koga provjeravamo sluh) obavezan je svake godine. Tada čovječiji lsuh počinje da slabi i kontrole se podrazumijevaju.

ZUBAR
Redovan sistematski pregled kod zubara je obavezan. Ako problem bude uočen u ranoj fazi, zub može biti spašen, a to je veoma bitno. Desni mogu otkriti i neka druga oboljenja. Dva puta godišnje odvojte vremena za čišćenje i poliranje zubne gleđi.

ANALIZA KRVI
Kada napunite 20 godina najmanje jednom u pet godina provjeravajte nivo holesterola u krvi. A kada zagazite u četvrtu deceniju, jednom godišnje obavite ove analize, jer je to najbolja prevencija od velikog broja bolesti koje se mogu očitati u nalazu krvi.

PAPA TEST
Od 21. godine, bez obzira na seksualne aktivnosti, svaka žena mora da radi jednom godišnje Papa test. Ovaj test otkriva eventualne promjene na grliću materice. Starije žene, prema preporuci ginekologa, Papa test rade i dva puta godišnje.

Ostavi komentar