Loš zadah jedna je od stvari zbog kojih vas ljudi mogu izbjegavati, a uzrok tome bi mogli biti ozbiljni zdravstveni problemi.

Uobičajeni uzroci lošeg zadaha su pušenje, smrdljiva hrana, zadah nakon buđenja i alkohol. No, postoji mogućnost da zadah neće biti prijatan ni nakon što operete zube. Donosimo vam neke od manje poznatih razloga, zato pripazite na to kako će upravo zadah uticati na sliku o vama.

Dišete na usta

Zubar Hadie Rifai iz Klinike Cleveland objašnjava kako disanjem na usta pljuvačka isparava što isušuje usnu dušlju i onemogućava čišćenje svih čestica hrane.

Disanje na usta uobičajeno je za vrijeme prehlade i alergija, spavanja te kod sportista. Ljkear preporučuje da pripazite na svoj zadah, ali i svoju potrebnu dehidraciju koja se smanjuje disanjem na usta.

Izbjegavate obroke

Preskakanjem obroka ne postižete ništa dobro. Kada ne jedete, tijelo ne proizvodi dovoljno pljuvačke, te se čestice one hrane koju ste jeli u nekom trenutku ostaju u usnoj duplji  i stvaraju loš zadah.

Uzimate lijekove

Neke vrste lijekova poput antihistaminika, diuretika, antipsihotika te lijekova za opuštanje mišića zbog svojih svojstva mogu izazvati nuspojave kao što su suva usta. U tom slučaju nema proizvodnje dovoljno pljuvačke, a time se i nastanjuju bakterije. Budući da u većini slučajeva ne smijete prekidati terapiju lijekova, pokušajte da očistite jezik i zube nakon svakog obroka.

Imate karijes

Stvaranjem karijesa postoji mogućnost nagrizanja zuba što može dovesti do šupljina. U tim šupljinama se nakupljaju komadići hrane koji tamo ostaju duže nego obično jer ih vrlo teško očistiti. Te čestice hrane izazivaju loš zadah.

Imate visoki šećer

Ljekar John Grbic sa Fakulteta za dentalnu medicinu u New Yorku napominje ako bolujete od dijabetesa tipa 1 da pripazite na miris svoga zadaha. Ako je vaš zadah slatkastog mirisa postoji mogućnost da doživljavate dijabetičnu ketoacidozu, vrlo opasnu za oboljele od dijabetesa, a može uzrokovati srčani udar ili otkazivanje bubrega.

Ostali simptomi su učestalo mokrenje, mučnina i ukočenost mišića. Ako vam se ovo događa, a nemate postavljenu dijagnozu dijabetesa, dr. Grbic preporučuje da obavezno posjetite ljekara.

Bolujete od Sjogrenovoga sindroma

Sjogrenov sindrom je poremećaj imunološkoga sistema, a pojavljuje se uglavnom kod žena srednjih godina te onih sa drugim autoimunim bolestima poput lupusa i artritisa. Oboljeli od ovog sindroma imaju učestalo suva usta te zbog toga i loš zadah. Godine 2011. teniserki Venus Williams dijagnostikovana je ova bolest, što znači da je svaka grupa bez obzira na godine jednako ugrožena.

Ostavi komentar