Naučnici su proučavali prvih 60 minuta u životu novorođenčeta i zabilježili što se tačno događa u tih prvih sat vremena nakon dolaska na svijet.

Zbog uzbuđenja, umora, hormona i drugih stvari, većini mama teško je sjetiti se šta se sve dogodilo u prvom danu s novorođenčetom, a kamoli prvih sat vremena s bebom. No istraživači tvrde da je prvih 60 minuta u životu novorođenčeta nevjerovatno i prepuno postignuća.

Švedski naučnici proučavali su prvih 60 minuta u životu novorođenčeta i zabilježili što se tačno događa u tih prvih sat vremena nakon dolaska na svijet. Kamerom su snimali ponašanje 28 beba rođenih u terminu odmah nakon rođenja. Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Acta Paediatrica bio je detaljno analizirati ponašanje novorođenčeta – od trenutka rođenja, traženja bradavice, sisanja, i spavanja.

Naučnici kažu da su ove prekretnice samo otprilike određene, ali svaki prvi sat je za svaku bebu drugačiji. Ipak je nevjerovatno pročitati što sve novorođenče može postići u prvom satu nakon dolaska na svijet.

MINUTA 0

Beba jako i glasno zaplače. Može li ijedna mama zaboraviti taj zvuk? Ovaj plač pomaže bebinim plućima da počnu da rade..

MINUTA  2

Nakon plača, beba provodi minutu u opuštanju, i drži se za mamina prsa. To je prvo maženje novorođenčeta s mamom. Naučnici smatraju da je ova pauza od plača važna jer je štitila novorođenče od mogućih grabežljivaca.

MINUTA 2,5

Beba počinje da se budi, otvara oči po prvi put i postupno počinje pomjerati glavu i usta.

MINUTA 8

Beba je već aktivnija, oči su joj otvorene pet minuta i duže. Raste joj zanimanje za svijet oko sebe, gleda mamino lice i grudi, počinje pokazivati glad, proizvodi slatke zvukove i pomjera ručice prema ustima.

MINUTA 18

Umorna je od sve te aktivnosti i sada odmara.

MINUTA 36

Odmorena je i spremna za dalje, a instinkt za hranom postaje sve jači i beba se prema osjećaju za miris okreće prema maminim grudima.

MINUTA 62

Beba jede i tako dobija male količine kolostruma.

Ostavi komentar