Bubrezi su jedni od ključnih organa našega tijela i često brigu o njihovom zdravlju uzimamo zdravo za gotovo. Sve dok se ne pojavi neki ozbiljan problem. Kako biste prevenirali komplikacije, obratite pažnju na ove stvari.

Neke svakodnevne navike koje nam se čine potpuno banalnima mogu itekako štetiti našem zdravlju. Ako radite nešto od sljedećeg, svakako biste trebali prestati.

1. Ne ispraznite bešiku na vrijeme
Nekada vam se dogodi da jednostavno morate da se strpite prije nego odete da obavite svoje fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro raditi dugo i često. Ako radite to na svakodnevnoj bazi, svakako prestanite jer šteti zdravlju vaših bubrega.

2. Ne pijete dovoljno vode
Vašim bubrezima, jednako kao i bilo koji dio tijela, potrebno je dovoljno vode. Manjak vode može dovesti do slabijega protoka krvi u bubrege, a samim time ćete onemogućiti bubrezima izbacivanje štetnih materija putem mokraće.

3. Jedete previše soli
Konzumiranjem pretjerane količine soli možete naštetiti cijelom organizmu, ne samo svojim bubrezima. Međutim, upravo iz razloga što u bubrege ode najveća količina soli, dogodi se da oni postaju najizloženiji toj nezdravoj navici. Previše soli u organizmu više će aktivirati bubrege što dalje može dovesti do dehidracije i manjka vode u organizmu koja je, kako je rečeno, nužna za pravilno funkcionisanje cijelog organizma.

4. Previše proteina
Proteini su nužni našem organizmu. Oni koji se aktivno bave sportom, odnosno koji aktivno rade na povećanju mišićne mase posebno su upoznati s tim. Međutim, pretjerivanje s proteinima nepovoljno će djelovati na zdravlje bubrega.

5. Previše alkohola i cigareta
Alkohol i cigarete nemaju nikakve koristi za vaše zdravlje. Jednako kao što štete vašem cijelom organizmu, na meti su i bubrezi. Možete se dovesti do slaboga protoka krvi u bubrege zbog čega će se blokirati izbacivanje toksina za što su inače bubrezi zaduženi.

6. Previše kofeina
Iako kofein ima itekakvih koristi za vaše zdravlje, trebali bi njegov unos ograničiti na maksimalno 3 šoljive dnevno kako bi sačuvali zdravlje svojih bubrega, a time i cijeloga organizma.

7. Ne spavate dovoljno
San je vrlo važan dio našega zdravlja i nedovoljno sna neće omogućiti vašim bubrezima potreban odmor koji im je potreban za regeneraciju.

 

Ostavi komentar