U zavisnosti od toga kakvo vam je bilo iskustvo sa prvom trudnoćom, ideja da to morate sve ponovo će vas ili rasplakati ili usrećiti.

Uprkos znanju da prva trudnoća nije nikada ista kao druga, nećete moći, a da ne prestanete da mislite kako ćete opet morati da prolazite kroz isto.

To je naravno sve prirodno i dolazi iz ličnog iskustva. Ali, saznaćete ubrzo da ta druga trudnoća nije ni blizu kao prva.

Kako je to prva trudnoća drugačija od druge?

Postoji sedam razloga i nisu uvjek svi u korist druge trudnoće.

1. POČINJE DA SE VIDI

Tokom prve trudnoće sigurno ćete provesti sate isčekujući taj prvi oblik stomaka u kojem se nalazi bebac, ta prva promjena. Velika je vjerovatnoća međutim da vam neće niko ustati u gradskom prevozu sve do polovine trudnoće.

Sa drugom trudnoćom se stvari u potpunosti mijenjaju. Zašto se u prvom slučaju nije primjećivao stomak? To je sve zahvaljujući i dalje jakim stomačnim mišićima koji su u drugoj trudnoći odavno već istrošeni pa je samim tim i oblik stomaka izraženiji.

Već u šestom mjesecu vaš stomak će biti uveliko primijećen. Štaviše. već od 17. nedjelje će početi komentari “Pa sad će to, blizu si. Kad je termin?”, Hm, za pet mjeseci.

2. TERMIN POROĐAJA; UH

Prva trudnoća služi da se broje dani do termina porođaja. Zašto, pa to je datum kada će vaša beba stići zar ne? Uvjek znate koja ste nedjelja i koliko sati ste proveli budni brojeći nedjelje i dane. A kada je taj dan došao, bili ste u konstantnoj tremi kada će taj porođaj početi.

Ali do druge trudnoće, već znate da je termin porođaja taj nasumični datum koju je izrekao vaš ginekolog. No, beba stiže kad ona odluči. U drugoj trudnoći zato znate da će beba stići “negdje u avgustu”.

3. REAKCIJA

Čim budete po prvi put objavili da ste trudni istog momenta postajete selebriti u porodici. Svi žele da saznaju kako se osjećate i da li vam nešto treba svih devet mjeseci. Dobijaćete bezbroj poruka jer ljudi oko vas su jednako uzbuđeni zbog tog prvog puta.
A onda dolazi druga trudnoća gdje postajete već uobičajena rutina. Dobićete par čestitki ali nema više nista od elemenata šoka. Druga beba nije slavna kao prva i već je manje porodičnog entuzijazma oko vas.

4. UMOR

Prvi put ste trudni i tako umorni. Sjećate se koliko ste željeli taj kauč u svakom momentu samo da se makar malo odmorite i odrijemate. Probudite se da večerate i posle opet na spavanje. Uh koliko samo spavanja.

Premotavanje na drugu trudnoći i pored starijeg djeteta i trudnoće nema više toliko spavanja, ono je stvar prošlosti.Svaki trenutak odmora posvetićete djetetu, a ako ste iscrpljeni to ne znači da ćete dobiti dodatnog sna. Starije dijete uvjek dežura i stara se da toga nema. Znači da, u drugoj trudnoći ste jako jako umorne.

5: PRVA TRUDNOĆA I PERIOD BLAGOSTANJA

Zašto? Pa tada ste vjerovatno posmatrale sebe kao delikatne princeze koje se opuštaju tokom nedjeljnih masaža i prenatalne joge. Niste podizale ništa teško, pile ste osam čaša vode na dan, jele potpuno zdravo i spavale 10 satu na oblaku od kreveta.

Druga trudnoća ne donosi uvjek raskošne masaže osim ako ne nađete nekoga da vam pričuva dete. Neće biti joge jer svakako trčite za djetetom po kući i skupljate igračke. Imaćete kupke, ali bez svijeća.

6. ŠOPING

Šoping liste se prave mnogo prije nego što beba stigne i već ste sve imali istraženo i spremno. Istražili ste bukvalno sve prije nego što ste kupili. Da ne pominjemo da ste sigurno potrošile bogastvo na sve to.

Druga beba donosi i rasterećeniju šoping listu. Već znate da pola stvari koje ste kupile prvi put nisu bile potrebne i nećete ponovo trošiti pare. I naravno, druga beba uvjek nasljeđuje prvu.

7. ŠTREBERSKA TRUDNOĆA

Sigurno bi svaka od bas mogla da dobije diplomu za svo znanje o bebi i trudnoći. U prvoj trudnoći ste pročitale baš svaku knjigu i prijavile ste se za sve zanimljive newslettere. Išle ste u školu za trudnice, učile ste sve o dojenju i kako da budete super mama. Sve same odlične ocjene, kada bi se ocjenjivalo.

Ali sa drugom trudnoćom stiže dragocjeno iskustvo. Sve će vam biti lakše, ali nemojte se previše opustiti, nešto ćete i zaboraviti. No to nije važno, već ste iskusna mama, u krvi vam je snalaženje.

Ostavi komentar